Adalet Bakanlığı ile AK Parti’nin hazırladığı yeni infaz paketi bayram öncesinde Meclis gündemine gelecek.
3 yıldan az cezası kalan yaklaşık 50 bin hükümlünün tahliyesi öngörülürken, kararı cezaevi gözlem kurulları verecek. İyi halli olmayanlar dışarı çıkamayacak. Özel infaz hükümleri, mükerrer suçlulara indirim ve “yatarı olmayan suçlar” için de fiili hapis düzenlemesi geliyor.
AÇIK CEZAEVİNE GEÇİŞ 3 YIL ÖNE ÇEKİLİYOR
Yeni pakete göre, 31 Temmuz 2023 öncesi işlenen suçlar için açık cezaevine geçiş süresi 3 yıl öne çekilecek. Halihazırda açık cezaevinde bulunan binlerce hükümlü ise doğrudan denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilecek. Ancak bu uygulama otomatik değil. Tahliye kararı, hükümlünün cezaevi içindeki davranışlarını inceleyen cezaevi gözlem kurulları tarafından verilecek.
AK Parti kaynakları, gözlem kurullarının yalnızca iyi hâli değil, meslek edinme, sosyal projelere katılım, rehabilitasyon ve pişmanlık gibi unsurları da değerlendireceğini vurguladı.
Kurul onayı almayan hükümlüler tahliye edilmeyecek.
YAŞLI, ENGELLİ, ÇOCUKLU İÇİN 5 YIL SINIRI
İnfaz paketi, hamile ve çocuklu kadınlar, yaşlı, engelli ve hasta mahkûmlar için de özel hükümler getiriyor. Bu kapsamda, hamile kadınların ve çocuklu annelerin kalan 5 yıllık cezasını evde geçirmeleri sağlanacak.
Ayrıca cezaevinde yaşamını sürdüremeyecek durumda olanlara, adli tıp raporuyla birlikte 8 ila 10 yıla kadar dışarıda infaz hakkı tanınacak.
AYNI SUÇU YENİDEN İŞLEYENLER DE ÇIKACAK!
Yeni düzenlemeyle tekrar eden basit suçları işleyen hükümlüler için de 3/4 infaz indirimi uygulanabilecek.
Daha önce hiçbir indirimden yararlanamayan bu grup için, iyi hâl teşvikiyle cezaevinde problem çıkarmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
CEZASIZLIK ALGISINI ÖNLEMEK İÇİN...
Paketle birlikte cezasızlık algısını gidermek amacıyla 2 yıldan az hapis cezası olan suçlar için de zorunlu 'yatarlı' infaz uygulanacak. Bu suçlar için en az 5 ila 7 gün arasında hapis cezası şart koşulacak. Bu adım, özellikle kamu vicdanını yaralayan olaylarda sembolik bile olsa ceza uygulanmasını sağlayacak.
"ÖRGÜT ADINA SUÇ İŞLEYENLER" İÇİN YENİ DÜZENLEME YOK
Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iki kez iptal ettiği “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” maddesi konusunda yeni bir düzenleme yapılmayabilir. AK Parti kaynaklarına göre, bu kişilerin iltisak ve yardımdan yargılanması yeterli görülüyor.