Yemek Tarifleri

Adana'nın meşhur lezzeti şırdan nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Abone Ol

Adana Usulü Şırdan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 -7 adet şırdan
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı ile pul biber ,kara biber,isot
  • 1 yemek kaşığı kimyon

Sosu için

  • 1 adet knor et bulyon
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Adana Usulü Şırdan Dolması Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şırdanları ılık su ile güzelce temizleyip yıkıyoruz.
  • Derin bir kabın içine katıp üzerine 1 çay kaşığı limon tuzu yoksa 1 adet limon suyu da olabilir ve 1 yemek kaşığı tuz atıyoruz bir miktar suyla karıştırıp 10- 15 dakika bu şekilde bekletiyoruz.
  • Daha sonra şırdanları bu suyla ovup iyice yıkıyoruz tekrar temiz su ile yıkayıp süzgece alıyoruz.
  • Bu sırada pirinçi yıkıyoruz üzerine minik doğranmış soğanı ve baharat yağ salça ekleyip iyice karıştırıyoruz.
  • Şimdi iğne iplik alıyoruz ve şırdanları doldurup dikiyoruz her şırdanın boyu aynı olmuyor eğer büyükse 1. 5 yemek kaşığı pirinç küçük ise 1 yemek kaşığı yeterli
  • Şırdanları derin bir tencereye alıyoruz üzerine kaynar su ekliyoruz ve yüksek ateşte 50 veya 60 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Pişmeye yakın sosumuzu bir kasede iyice sıcak su ile çözdürüp şırdanların suyuna ekliyoruz.
  • Şırdanları çatal yardımı ile arada kontrol ediyoruz pişince servis tabağına alıp kimyon ve pul biber ile afiyetle yiyebilirsiniz.