Adana Usulü Şırdan Dolması Tarifi İçin Malzemeler
- 6 -7 adet şırdan
- 3 su bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı ile pul biber ,kara biber,isot
- 1 yemek kaşığı kimyon
Sosu için
- 1 adet knor et bulyon
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
Adana Usulü Şırdan Dolması Nasıl Yapılır?
- İlk olarak şırdanları ılık su ile güzelce temizleyip yıkıyoruz.
- Derin bir kabın içine katıp üzerine 1 çay kaşığı limon tuzu yoksa 1 adet limon suyu da olabilir ve 1 yemek kaşığı tuz atıyoruz bir miktar suyla karıştırıp 10- 15 dakika bu şekilde bekletiyoruz.
- Daha sonra şırdanları bu suyla ovup iyice yıkıyoruz tekrar temiz su ile yıkayıp süzgece alıyoruz.
- Bu sırada pirinçi yıkıyoruz üzerine minik doğranmış soğanı ve baharat yağ salça ekleyip iyice karıştırıyoruz.
- Şimdi iğne iplik alıyoruz ve şırdanları doldurup dikiyoruz her şırdanın boyu aynı olmuyor eğer büyükse 1. 5 yemek kaşığı pirinç küçük ise 1 yemek kaşığı yeterli
- Şırdanları derin bir tencereye alıyoruz üzerine kaynar su ekliyoruz ve yüksek ateşte 50 veya 60 dakika kadar pişiriyoruz.
- Pişmeye yakın sosumuzu bir kasede iyice sıcak su ile çözdürüp şırdanların suyuna ekliyoruz.
- Şırdanları çatal yardımı ile arada kontrol ediyoruz pişince servis tabağına alıp kimyon ve pul biber ile afiyetle yiyebilirsiniz.