Almanya Federal Meclis'te yapılan ikinci tur oylamasında, Hristiyan Demokrat Parti Genel Başkanı Friedrich Merz resmen başbakan seçildi.
İLK TURDA SEÇİLEMEDİ
Merz, ilk tur oylamada yeterli oyu alamayarak başbakan seçilememişti.
Friedrich Merz, ikinci tur oylamasında 618 milletvekilinden 325'inin "evet" oyunu aldı. 289 milletvekili "hayır" oyu kullandı. Oylamada 1 kişi çekimser oy kullanırken 3 oy geçersiz sayıldı.
Federal Meclis Başkanı Julia Klöckner’in sonuçları açıklamasının ardından Friedrich Merz’i ilk kutlayanlardan biri de koltuğunu devreden Olaf Scholz oldu.
MERZ’E TEBRİK YAĞDI
AfD lideri Alice Weidel, yeni başbakan seçilen Merz'i tebrik etti ve elini sıktı.
Merz, mecliste yemin ettikten sonra kabinen yeni üyeleriyle Bellevue Sarayı’na gidecek. Yeni bakanlar burada Cumhurbaşkanı Steinmeier’den mazbatasını alacak. Daha sonra meclise dönecek olan bakanlar burada yemin ettikten sonra resmen göreve başlayacak.
Avrupa Birliği (AB), Almanya Federal Meclisi'nde düzenlenen ikinci tur oylamasında başbakan seçilen Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisinin Genel Başkanı Friedrich Merz'i tebrik etti.
YENİ ŞANSÖLYE’NİN TÜRKİYE TUTUMU
Almanya'da başbakanlık koltuğuna oturan Friedrich Merz'in Türkiye yaklaşımı ise dikkat çekiyor.
Türkiye'ye karşı stratejik bir yaklaşım sergileyen Merz, Avrupa Birliği üyeliğine, Türkiye'nin AB değerleriyle uyumsuz olduğu gerekçesiyle mesafeli bir duruş sergilerken, stratejik olarak ilişkinlerin sürdürülmesini savunuyor.
Açıklamalarında Türkiye'nin coğrafi konumunun rolüne büyük önem verdiğini belirten Merz, Almanya'nın ve Avrupa'nın Türkiye ile daha da derin işbirliği içinde olmasını ifade ediyor.
STRATEJİK VE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ
Bir açıklamasında, "Türkiye şimdi tüm Orta Doğu bölgesinde daha da büyük bir rol oynayacak. Bu yüzden bize, sadece biz Almanlara değil, Avrupalılara da iyi bir tavsiye şu olabilir: Bu bölgede siyasi olarak da barışı tesis etmek için şimdi Türkiye ile çok daha güçlü şekilde birlikte çalışmalıyız" demişti.
Öte yandan yeni başbakan ekonomik olarak da işbirliğinin artırılmasını savunuyor.
Merz, Almanya'da yaşayan Türklerin ülke için vazgeçilmez olduğunu da düşünüyor. Türklerin Almanya'nın ekonomisine katkılarını takdir eden Merz, "Almanya, Türk kökenli vatandaşların da evidir ve onların iş hayatına eşit şekilde katılmalarını sağlamak için gereken düzenlemeleri yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.
ALMANYA’DA BİR İLK YAŞANDI
23 Mayıs 1949’da Alman Anayasası’nın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin tarihinde bir ilk yaşandı ve ilk kez bir başbakan adayı ilk turda seçilemedi.
Friedrich Merz’in, başbakan seçilebilmesi için gereken en az 316 milletvekilinin desteğini alamaması üzerine oturuma ara verildi.
Alman Anayasasında başbakanlık seçimini düzenleyen 63. madde, bir adayın seçilememesi halinde, Federal Meclis, oylamadan sonraki 14 gün içinde üyelerinin yarısından bir fazlasıyla tekrar seçim yapabilmesini öngörüyor.
Eğer bir başbakan seçilemezse, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in ya en fazla oyu alan kişiyi başbakan olarak ataması ya da parlamentoyu dağıtıp yeniden seçim kararı alması gerekiyor.
23 Şubat'ta yapılan erken genel seçimden sonra hükümeti kurmak için anlaşan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) mecliste toplam 328 sandalyesi bulunuyor.
Almanya'nın eski Başbakanı Angela Merkel ve Federal Meclis'in eski Başkanı Rita Süssmuth, onur konuğu olarak tribünden oylamayı izledi. T.C. Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan ise diplomatlar için ayrılan bölümde yer aldı.
BEKLENMEDİK SONUÇ BASINDA
Friedrich Merz, ilk turda seçilerek Bellevue Sarayı'ndan mazbatasını almayı ve Meclis'te yemin ederek göreve başlamayı umuyordu. Ancak sürpriz sonuç bütün planları altüst etti
CDU/CSU'lu parlamenterlerin yaşadığı büyük hayal kırıklığı dikkatlerden kaçmadı çünkü Merz'in mazbatası için tüm hazırlıklar tamamlanmıştı.
AFP'nin haberine göre, Merz'in ilk turda gerekli çoğunluğu sağlayamamasının ardından iki tur daha oylama yapılacak. Üçüncü ve son turda salt oy çoğunluğu Merz'in seçilmesi için yeterli olacak. AFP, oylama sonucunu "beklenmedik bir aksilik" diye yorumladı.
İsveç Devlet Televizyonu SVT, Almanya'dan gelen sonucu "beklenmedik bir gelişme" olarak yorumlandı.
BİLD: MERZ İÇİN SON DERECE UTANÇ VERİCİ
Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Bild, Merz'in ilk turda başbakan seçilememesi üzerine "Çuvalladı!" başlığını attı.
Bild gazetesinin yanı sıra Alman medyası, yaşanan gelişmeyi "Merz için son derece utanç verici" olarak yorumladı.
Alman medyası, ülke tarihinde böyle bir durumun daha önce hiç yaşanmadığını vurguladı.
AfD lideri Alice Weidel, ilk turun ardından Merz'in istifa etmesi ve yeni seçimlerin önü açması gerektiğini savundu.
Weidel, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda “Bu durum, CDU/CSU ve SPD'den oluşan ve vatandaşlar tarafından oylanarak iktidardan uzaklaştırılan küçük koalisyonun ne kadar güçsüz bir temel üzerine inşa edildiğini göstermektedir" dedi.
Oylama sonrasında mecliste bulunan vekiller salonu terk ederken AfD'li vekiller sıralarında oturmaya devam etti. AfD'li vekillerin, sonucu neşeyle karşıladığı görüldü.
FRİEDRİCH MERZ KİMDİR?
Friedrich Merz, 11 Kasım 1955 tarihinde KRV eyaletinin Brilon kentinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Brilon’da yaptı ve sonra da Bonn Üniversitesi ile Marburg Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.
1985-1986 yıllarında Saarbrücken’de yargıç olarak görev yaptı. Lise yıllarında 1972 yılında CDU’ya üye oldu ve partinin gençlik teşkilatı Genç Birlik’in (JU) Brilon Bölge Başkanlığını üstlendi.
1989-1994 yıllarında CDU Avrupa Parlamentosu ve 1994-2009 yıllarında da Federal Meclis milletvekili olarak görev yaptı. 2000 yılında CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanlığını üstlendi. Ancak dönemin CDU Genel Başkanı Angela Merkel 2004 yılında yerine göz dikince Merz istifa etmek zorunda kaldı.
2009 yılında da aktif politikayı terk ederek avukat olarak çalıştı. 2021 yılındaki genel seçimlerde yeniden milletvekili seçilerek aktif politikaya geri döndü ve 2022 yılı ocak ayında da CDU Genel Başkanı seçildi.