Yeni düzenlemeye göre, gebelere 36’ncı gebelik haftasına kadar tetanos ve difteri aşılarının yanı sıra boğmaca aşısı da uygulanacak. Uygulamanın amacı, anne adaylarını ve doğmamış bebeklerini boğmacaya karşı daha etkin koruma altına almak.

BOĞMACA, YENİDOĞANLAR İÇİN ÖLÜMCÜL RİSK TAŞIYOR

Antalya’da düzenlenen 15’inci Türk-Alman Jinekoloji Kongresi’nde tanıtılan bu uygulamanın, bebeklerin henüz doğmadan bağışıklanmasını sağladığı vurgulandı. Uzmanlar, gebelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle enfeksiyonlara karşı artan riskin, boğmaca aşısıyla azaltılabileceğine dikkat çekiyor.

Acıbadem Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özlem Pata, “Geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da sadece bir ayda 3 bebek boğmaca nedeniyle hayatını kaybetti. İlk altı ayda bebekler tam bağışıklık sağlayan aşıyı olamıyor. Bu yüzden annenin 28–32. haftalar arasında boğmaca aşısı olması çok önemli” dedi.

ANNE VE BEBEK AYNI ANDA KORUNACAK

Kadın doğum uzmanı Prof. Dr. Cihat Ünlü de uygulamanın üçlü koruma sağladığını belirterek, “Bu aşı sayesinde sadece anne değil, anne karnındaki bebek ve doğum sonrası dönem de korunuyor. Üstelik şimdiye kadar aşıdan zarar gören hiçbir gebe vakası yok. Ancak yanlış bilgiler hâlâ toplumda ve bazı hekimler arasında yaygın şekilde dolaşıyor. Bu, toplum sağlığı açısından son derece tehlikeli” ifadelerini kullandı.

İnfluenza B belirtileri kafa karıştırıyor! İnfluenza B belirtileri kafa karıştırıyor!

ÜCRETSİZ UYGULANACAK

Yeni düzenleme kapsamında boğmaca aşısı, Türkiye genelindeki tüm aile sağlığı merkezlerinde gebelere ücretsiz olarak yapılmaya başlandı. Grip ve tetanos aşılarıyla birlikte, boğmaca aşısı da artık gebelik döneminde önerilen rutin aşılar arasında yer alıyor.