Ani ölümüyle sanat dünyasını yasa boğan Genco Erkal, Türkiye'de tiyatroya getirdiği yeniliklerle tanınıyordu.

28 Mart 1938'de İstanbul'da doğan Genco Erkal, 1959'dan itibaren Türkiye’nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak görev yaptı. 1969'da Türkiye’de politik tiyatronun gelişiminde öncü rol üstlenen Dostlar Tiyatrosu’nu kurarak sanat yönetmeni oldu.

Erkal, 1965'te Nikolay Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri" adlı öyküsünü tiyatroya uyarlayıp Türkiye’de Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyun olarak sahneledi. Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, onunla özdeşleşti. Erkal, tek kişilik oyunların ustası olarak tanındı.

Sanatçı, Aziz Nesin’den Haldun Taner’e, Nâzım Hikmet’ten Behiç Ak’a ve Yaşar Kemal’e birçok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı. Senfonik konserlerde birçok yapıtı anlatıcı olarak seslendirdi. Sinemada 1982 yılında "At" ve 1983 yılında "Faize Hücum" filmleriyle "En İyi Erkek Oyuncu" dalında Antalya Film Festivali’nde iki kez Altın Portakal ödülüne layık görüldü.

Genco Erkal neden öldü?

Oyuncunun vasiyeti üzerine ölümünün hemen ardından Nazım Hikmet'in şu dizeleri paylaşıldı:

"Hoşça kalın

dostlarım benim

hoşça kalın!

Sizi canımda

canımın içinde,

kavgamı kafamda götürüyorum.

Hoşça kalın

dostlarım benim

hoşça kalın...

Resimlerdeki kuşlar gibi

dizilip üstüne kumsalın,

mendil sallamayın bana.

İstemez... Tek hecesiz elveda."

Genç yaşlarından beri oyunculuğa hiç ara vermeden devam eden usta tiyatrocunun bir süredir kan kanseriyle mücadele ettiği biliniyordu.

86 yaşında hayata gözlerini yuman usta oyuncu, 2 Ağustos Cuma günü saat 14:00'te Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenecek olan törenin ardından ikindi namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.