Eski Türk tarih ve söylencelerinde, Çinlilerin oyunlarından sıkça söz edilir, bunlardan korunma öğütlenirdi. ABD'liler Türk tarihini ve söylencelerini yeterince okumamış olmalılar ki, Çin'in ticaret tuzağına düşmüş görünüyorlar.

PARAVAN ŞİRKETLER KURMUŞLAR

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları son aylarda gümrük vergisi restleşmelerine dönüşmüş, iki taraf da çok yüksek vergi tarifeleri koymuş, bir süre sonra geçici anlaşmaya varılarak küresel piyasalara rahat nefes aldırmışlardı.

2019 yılından beri ABD'nin Çin ürünlerine uyguladığı yüksek vergi duvarlarını Çinli firmalar meğerse hiç zorlanmadan aşmış. ABD'nin yüksek vergilerini Çinli ihracatçı şirketlerin nasıl aştığına CNBC televizyonu ilginç bir iddia ortaya attı. Buna göre, Çinli ihracatçılar, ABD gümrük vergilerinden kaçmak için paravan şirketler kurup düşük beyan stratejisi uygulamışlar. İddia çok da asılsız değil. İncelemelerde, Trump’ın getirdiği ek vergilere rağmen, Çin menşeli ürünlerin ABD pazarındaki varlığını koruduğu belirlendi.

Trump, ilk başkanlık dönemine rastlayan 2018 yılında, Çin'in küresel piyasalarda yükselişini ve ABD pazarlarını işgalini önlemek için Çin ürünlerine yönelik yüksek gümrük vergileri koydurmuştu. Ancak Çinli firmaların bu yaptırımları nasıl aştığına dair dikkat çekici bir gerçek ortaya çıktı. CNBC’nin haberinde, Çinli ihracatçıların ABD’deki gümrük sistemini paravan şirketler ve yanıltıcı beyanlar yoluyla manipüle ederek milyonlarca dolarlık vergi yükünden kaçmayı başardığı iddia edildi.

Haberde, bazı Çinli satıcıların ABD'li müşterilere ithalat vergisi yansıtılmadan ürün sattığı, yani tarife öncesindeki fiyat politikasıyla hareket ettiği bilgisine yer verildi. Bu yöntemle satıcılar rekabet gücünü artırırken, hem kendileri hem de alıcılar maliyet avantajı elde etti.

HİLENİN ŞİFRESİ: TESLİM EDİLDİ-GÖREV ÖDENDİ

Hukukçular ve sektör temsilcileri, Çinli firmaların sıklıkla “Delivered Duty Paid” (DDP) olarak bilinen “teslim edildi-görev-ödendi” nakliye modelini kullandığını belirtti. Bu modelde ihracatçı, ürünün teslimatına kadar olan tüm masraflardan, gümrük vergileri de dahil olmak üzere sorumlu tutuluyor. Ancak, uygulamada sevkiyat değerlerinin belgelerde düşük gösterildiği veya ürünlerin yanlış sınıflandırıldığı tespit edildi.

İsrailli bakandan soykırım itirafı
İsrailli bakandan soykırım itirafı
İçeriği Görüntüle

PARAVAN ŞİRKETLER İTHAL ETMİŞ GİBİ GÖSTERİLDİ

İddiaya göre, Çin ürünlerinin gümrük vergisinden kaçmasının bir diğer yöntemi, paravan şirketlerin kullanılması oldu. Bu şirketler, ABD gümrük kayıtlarında ürünlerin ithalatçısı olarak yer alarak, gerçekte ticareti yapan Çinli firmaların yerine işlem gerçekleştirdi. Bu şirketler, ithalat sürecinde gümrük vergilerinin ödenmesini garanti altına almak amacıyla en az 50.000 dolarlık bir teminat sağlamakla yükümlü tutuldu. Ancak ödemeler geciktiğinde, bu teminat kullanılarak vergi borçları karşılanmaya çalışıldı.

ABD NİHAYET UYANDI, DENETİMLER SIKILAŞIYOR

Amerikalı yetkililer, Çinli firmaların bu yöntemlerle ABD gümrük sistemini istismar ettiğini ve önemli bir vergi kaybına yol açtığını bildirdi. Federal düzeyde yürütülen soruşturmalar kapsamında denetimlerin artırılacağı, özellikle sevkiyat belgelerinin doğruluğuna yönelik kontrollerin sıkılaştırılacağı aktarıldı.