Yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan domates, yüksek sıcaklıkların etkisiyle çabuk yumuşayabiliyor, hatta çürüyebiliyor. Ancak doğru şekilde kullanıldığında hem israfın önüne geçiliyor hem de farklı alanlarda fayda sağlanabiliyor.
DOĞAL SALÇA HAZIRLAYIN
Yumuşamaya başlamış domateslerin bozulmamış kısımlarını ayıklayıp ev yapımı salça için kullanabilirsiniz. Böylece hem ekonominize katkı sağlarsınız hem de kış için katkısız ve doğal bir salça hazırlamış olursunuz.
MENEMENLİK SOS YAPIN
Çürümeye yaklaşan domatesler, menemenlik sos hazırlamak için oldukça uygundur. Kabuklarını soyup doğradıktan sonra biberle birlikte kavurarak kavanozlara doldurabilirsiniz. Bu karışım, kış aylarında pratik bir kahvaltı kurtarıcısı olur.
TOHUMLARINI DEĞERLENDİRİN
Çürük domateslerin içerisindeki tohumlar hâlâ canlı olabilir. Bu tohumları alıp saksıya ekerek kendi domates fidelerinizi yetiştirebilirsiniz. Uygun bakım ve düzenli sulama ile kısa sürede çimlendiklerini görebilirsiniz.
DOĞAL GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜN
Bozulmuş domatesleri küçük parçalara ayırıp bir kaba koyun ve üzerine pirinç yıkama suyu ekleyin. Kabı kapatıp birkaç gün beklettikten sonra elde ettiğiniz karışımı çiçeklerinize vererek, ev yapımı organik gübre elde edebilirsiniz.