İstanbul'u deprem korkusu sardı. Korku, özellikle deprem riski yüksek ilçelerde kira fiyatlarını aşağı çekti.

23 Nisan'daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından iki gündür Marmara'daki faylarda yaşanan 4 dolayındaki depremler konut kiralarını aşağı doğru çekti. Özellikle fay hatlarına yakın ve yapı riski yüksek olan ilçelerde konutlara talep en alt düzeylere indi. Sağlam ve yeni binalarda ise fiyatlar astronomik düzeylere çıktı.

Depremden en çok etkilenen bölgeler arasında yer alan Silivri, Bağcılar, Esenler, Sultangazi, Avcılar, Büyükçekmece ve Beylikdüzü gibi ilçelerde eski yapılara talep büyük oranda azaldı. Bu ilçelerde metrekare başına ortalama kira 200 TL’ye kadar geriledi. Özellikle eski binalarda boş kalan daire sayısının hızla arttığı bildirildi.

YENİ YAPILAR GÖZDE

İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş, yeni yapılara olan talebin patladığını belirterek; “Deprem sonrası vatandaşlar dayanıklı konut arayışına yöneldi. Yeni yapılmış, depreme dayanıklı konutlarda kira fiyatları 50 bin TL’yi aştı, bazı bölgelerde 60 bin TL’ye dayandı” şeklinde konuştu.

Yeşiltaş, Beylikdüzü ve Avcılar gibi bölgelerde eski binalarda kira bedellerinin 20 bin TL’ye kadar düştüğünü, buna rağmen talep oluşmadığını vurgulayarak; “Özellikle Büyükçekmece ve Küçükçekmece’de kiralık daireye neredeyse hiç ilgi yok. Vatandaşlar artık sadece sağlamlık istiyor” dedi.

Riyad’da Dörtlü Suriye Zirvesi! Erdoğan; Trump, Selman ve Şara ile görüştü
Riyad’da Dörtlü Suriye Zirvesi! Erdoğan; Trump, Selman ve Şara ile görüştü
İçeriği Görüntüle

İSTANBUL'DA ORTALAMA METREKARE FİYATI 287,50 TL

Deprem sonrası İstanbul genelinde ortalama kira fiyatı metrekare başına 287,50 TL seviyesine yükseldi. Ancak bu artış, yalnızca yeni yapılarda kendini gösterirken, riskli bölgelerde tam tersi bir eğilim izlendi.

Olası büyük depremin yaklaştığını belirten uzmanlar, yaşanan bu gelişmelerin kentteki eski yapı stokunun hızla dönüştürülmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtiyor. Vatandaşların kiralama tercihleri, İstanbul’da hem konut piyasasını hem de kentsel dönüşüm sürecini yeniden şekillendirebilir.