Harvard Üniversitesi’nde 1984’ten bu yana sürdürülen çalışmada, 47 bin kadının yaşam tarzı, beslenme ve sağlık verileri incelendi. Gerçekleştirilen uzun soluklu araştırma, her gün düzenli olarak tüketilen kahvenin sadece güne enerjiyle başlamayı sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda yaşlanmanın etkilerini yavaşlattığını ortaya koydu.
Araştırma ekibinin başında yer alan Dr. Sara Mahdavi; “Sağlıklı yaşlanma; 70 yaşına kadar kronik hastalıklardan uzak kalmak, zihinsel ve fiziksel işlevlerin korunması ve ruh sağlığının sürdürülmesi olarak tanımlanıyor.” diye konuştu.
Dr. Mahdavi, yapılan çalışmanın “bireysel sağlık çıktılarının ötesine geçerek kahve tüketiminin yaşlanmanın farklı alanlarındaki etkisini bütünsel olarak inceleyen ilk uzun vadeli araştırma” olduğuna dikkat çekti.
KAFEİNSİZ KAHVE VE ÇAY AYNI FAYDAYI SAĞLAMIYOR
Araştırma bulgularına göre, her gün içilen bir fincan kahve (yaklaşık 240 ml / 80 mg kafein) sağlıklı yaşlanma ihtimalini %1 oranında artırırken bu miktarın günlük 2,5 fincana çıkarılması, bu oranı %5'e kadar yükseltiyor. En dikkat çekici bulgu ise yalnızca kafeinli kahvenin bu etkiyi göstermesi. Kafeinsiz kahve ve çay aynı faydayı sağlamıyor.
Kahve tüketiminin, yaş ilerledikçe hem bilişsel hem de bedensel fonksiyonların korunmasına ise katkı sunduğu belirtildi.
Toplanan veriler, kahvenin yalnızca enerji vermediğini, aynı zamanda Alzheimer, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıkları gibi yaygın sağlık problemlerine karşı da koruyucu bir kalkan işlevi görebileceğini ortaya koyuyor.
GAZLI İÇECEKLER TAM TERSİ ETKİ OLUŞTURUYOR
Ayrıca araştırma, şekerli ve gazlı içeceklerin tam tersi bir etki oluşturduğunu ortaya koydu. Her gün bir bardak gazlı içecek tüketen kadınların sağlıklı yaşlanma ihtimali %19 azalıyor, bu içeceklerin genel sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ise %25 oranında sağlıklı yaşlanma kriterlerini karşılamayı engelliyor.
Amerikan Beslenme Derneği tarafından çalışmanın sonuçları pazartesi günü düzenlenecek olan yıllık toplantısında kamuoyuna sunulacak.