NASA'ya ait James Webb Uzay Teleskobu (JWST) yeni bir kritik keşif daha yaptı. İnsanlık, bu güne dek evrende belirlediği en uzak galaksiyi keşfetti.
JWST'nin ulaştığı galaksi, evrenin oluşumundan yalnızca 280 milon yıl sonra ortaya çıkmış. Bu keşif, JWST’nin kozmik zamanın en erken evrelerine dair perdeyi aralama kapasitesini bir kez daha ortaya koydu.
Bugüne kadar tespit edilen en uzak galaksiye ‘MoM-z14’ adı verildi. Keşif, erken evreni gözlemlemek üzere yürütülen Mirage (veya Miracle) spektroskopik araştırması kapsamında yapıldı.
Spektroskopik incelemelerde ‘MoM-z14’ün ışığının çoğunlukla yıldızlardan kaynaklandığı belirlendi. Yani galaksi, süper kütleli bir kara delikten yayılan aktif galaktik çekirdek (AGN) ışığına değil, çok sayıda ve muhtemelen süper kütleli yıldızlardan gelen ışıltıya sahip.
Ayrıca galaksinin azot-karbon oranı, Güneş’ten daha yüksek. Bu oran, Samanyolu’na bağlı eski küresel yıldız kümelerindekine benzer bir kimyasal bileşime işaret ediyor. Araştırmacılar bu benzerliğin, galaksi evrimini kozmik zaman boyunca birbirine bağlayan ipuçları sunduğunu belirtiyor.