Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Uzaktan Algılama ekibi, İstanbul'da yaşanan kuraklık nedeniyle kentte su sağlayan barajlardaki yüzey alanının küçülmesini tespit etmek için bir çalışma yaptı.
Bu çalışma kapsamında, Terkos, Sazlıdere, Alibey, Büyükçekmece, Ömerli, Darlık, Elmalı, Pabuçdere ve Kazandere Barajları, Sentinel uydusu ile görüntülendi ve bu barajlardaki yüzey alanındaki küçülme oranları belirlendi. Yapılan incelemeye göre, bu barajlardaki yüzey alanı geçen yıla göre yüzde 18 oranında küçüldü.
YTÜ İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Balık Şanlı, bu çalışma sayesinde su kaynaklarının azalmasını ve kuraklığın etkilerini uydu görüntüleri ile tespit ettiklerini belirtti. Ayrıca, İstanbul'a su sağlayan 9 barajın yüzey alanındaki daralmayı incelediklerini ve özellikle Avrupa Yakası'ndaki barajlarda ciddi bir azalma olduğunu vurguladılar. Bu araştırmada, toplam 17 kilometrekarelik bir alanda yüzey alanında küçülme olduğu tespit edildi.
Büyükçekmece Barajı'nda 4,57 kilometre küçülme tespit edildi.
En az küçülme Ömerli Barajı'nda sadece 0,03 kilometrelik bir azalma olarak kaydedildi.
Bu araştırmada, toplam 17 kilometrekarelik bir alanda yüzey alanında küçülme olduğu tespit edildi. En fazla küçülmenin olduğu Terkos Barajı'nda 4,70 kilometre olarak kaydedildi.
Sazlıdere Barajı'nda 2,50 kilometre küçülme oldu. Bu da barajın yüzde 34 küçüldüğünü gösteriyor.
Detaylı incelemeye göre, Kazandere Barajı'nda yüzey alanı yüzde 79, Papuçdere Barajı'nda yüzde 71 küçülme yaşandı.
Detaylı incelemeye göre, Kazandere Barajı'nda yüzey alanı yüzde 79, Papuçdere Barajı'nda yüzde 71, Elmalı Barajı'nda yüzde 36, Sazlıdere Barajı'nda yüzde 34 ve Alibey Barajı'nda yüzde 25 oranında azaldı. Öte yandan Ömerli ve Darlık barajları ise yüzey alanında sadece sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 4,6'lık bir küçülme yaşadılar.