Uzmanlardan korkutan rapor! Hem karada hem denizde...
Uzmanlar, benzeri görülmemiş okyanus sıcaklıklarının tahmin edilenden "çok daha yüksek" olduğu konusunda uyarıyor.
Abone Ol
Haziran ayı sonlarında Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, dünya okyanuslarının yarısının eylül ayına kadar denizlerdeki sıcak hava dalgası koşullarını yaşayabileceği konusunda uyardı.
Araştırma bilimcisi Dillon Amaya, kuruluşun Fizik Bilimleri Laboratuvarı'nın onlarca yıllık ölçümlerinde, bu kadar yaygın yüksek sıcaklıkların hiç görülmediğini söyledi.
Amaya, "Normalde, dünya okyanuslarının yalnızca yaklaşık yüzde 10'unun bir deniz sıcak dalgası olarak değerlendirilecek kadar 'sıcak' olmasını bekleyebiliriz, bu nedenle uzun vadeli ısınmayla bile yüzde 40 veya yüzde 50'ye ulaşması dikkat çekicidir." dedi.
Mayıs ve haziran aylarında küresel deniz sıcaklıkları yılın zamanına göre rekor seviyedeydi. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün dünya iklim araştırma departmanı başkanı Dr. Michael Sparrow, sıcaklıkların "modellerin tahmin ettiğinden çok daha yüksek" olduğunu söyledi.
Bu yüksek sıcaklıklar kısmen daha önce geldi. Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi temmuz ayında yüksek okyanus sıcaklıklarının altını çizdi.
Copernicus'a göre, daha yüksek sıcaklıklarda, Antarktika deniz buzu ortalamanın yüzde 17 altında, uydu gözlemlerinin başlamasından bu yana haziran ayındaki en düşük boyutuna ulaştı ve önceki haziran rekorunu önemli bir farkla kırdı.
Uzmanlar, yüksek okyanus sıcaklıklarının mercanları ölümcül hastalıklara karşı savunmasız bırakabilen mercan ağartmasına da neden olduğu konusunda uyardı.Mercan tabanlı ekosistemler, balıklar için fidanlık görevi görüyor.
Daha sıcak okyanus suyu, soğuk sudan daha az oksijen tuttuğu için balıkları öldürebilir. Haziranda, binlerce ölü balık "düşük çözünmüş oksijen olayı" nedeniyle Teksas Körfez Kıyısı boyunca karaya vurdu.
NOAA'ya göre deniz ısı dalgaları, kabuklu deniz hayvanlarında birikebilen ve yemeyi tehlikeli hale getirebilen bir toksin, domoik asit üreten zararlı alglerin "sıcak noktalarını" da üretebilir.
Bilim adamları, küresel okyanus sularının yaygın ısısını insan kaynaklı iklim değişikliğine bağlıyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Samimi Haber sitemize
abone olun.