Katar’ın başkenti Doha’da gizli bir şekilde yürütülen Gazze ateşkes müzakerelerinin dördüncü gününe girdi.
MÜZAKERELER SÜRÜYOR
Arabulucu ülkelerden yetkililere göre en karmaşık konular olarak kabul edilen anlaşmazlıkların başında, ateşkes sırasında yapılacak insani yardımın girişi ve öngörülen 60 günlük süre boyunca İsrail güçlerinin konuşlanma yerlerinin belirlenmesi meselesi geliyor.
Bununla birlikte bazı kaynaklar, Tel Aviv’in müzakerelere kapsamlı bir çözüme doğru ilerleme niyetinde olmadığını söyledi. İsrail, ateşkesten kaçınma ve tamamen güvenlik zihniyeti ile yaklaşmaya devam ediyor.
Kaynaklara göre İsrail, Filistinlilerin Gazze Şeridi’ne dönüşünü reddediyor ve sadece insani vakaların çıkışına izin vermekte ısrar ediyor. İsrail’in özellikle Refah Sınır Kapısı’nın açılma mekanizmasıyla ilgili olarak yeni krizler yaratmaya çalıştığı kaydedildi.
Tel Aviv ayrıca, esir takası konusunda son derece seçici bir yaklaşım sergiliyor. Özellikle Mervan Bergusi ve Ahmet Saadat gibi önde gelen Filistinli liderleri serbest bırakmayı reddediyor, yeni gerçeklere uymayan eski denklemlere sarılıyor ve bazı tutsakları mübadele şartlarına uymayan suçlular olarak sınıflandırıyor.
İSRAİL’İN SÜRGÜN PLANI
Bu gelişmeler kapsamında İsrail’in, insani bahanelerle ya da Hamas`tan arındırılmış güvenli bölgeler kurma bahanesiyle Gazze sakinlerini yerinden etme konusunu yeniden gündeme getirme uğraşı içinde olduğu belirtildi.
El Ahbar`a konuşan Mısırlı diplomatik kaynaklara göre, ABD başkanı Donald Trump ve İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu`nun Filistinlilere çözüm bulmak için komşu ülkelerle işbirliği` yönündeki açıklamaları ve ABD’nin kamplar kurmak için 2 milyar dolar ayırma planına ilişkin sızdırılan bilgiler, bu konudaki endişe verici niyetleri yansıtıyor.
ORDUNUN KONUŞLANMA HARİTALARI
Kaynaklara göre şu anda müzakerelerdeki en büyük engel, İsrail ordusunun ateşkes sırasındaki konuşlanma haritaları.
Netanyahu, Trump ile yaptığı görüşmede, yönetiminin Witkoff`un önerisini kabul ettiğini ve bir anlaşmaya yakın olduğunu doğruladı. Ancak aynı zamanda Hamas`ın tepkisi konusunda şüphelerini dile getirdi ve kalan boşlukların küçük olduğunu, ancak doldurulması için zamana ihtiyaçları olduğunu belirtti.
İsrail medyasının haberlerine göre, üst düzey İsrailli kaynaklar, bir anlaşmaya varılsa bile işgalin Philadelphi koridorundan çekilmeyeceğini doğruluyor.
Öte yandan Morag Koridoru ve Refah bölgesi, İsrail’in ateşkes süresince içinde kalmakta ısrar ettiği kırmızı çizgiler olarak kabul ediliyor.
DÖRT SORUN
Rapora göre ana anlaşmazlıklar şu anda dört nokta etrafında dönmektedir. Bunlar, “Hamas`ın, insani yardımları ABD ve İsrail ile bağlantılı Gazze İnsani Yardım Vakfı ile yapılmasını reddederek BM yardım dağıtım mekanizmasını yeniden kurma talebi, altmış günlük ateşkes döneminde İsrail ordusunun yeniden konuşlandırma haritaları konusunda anlaşmaya varılamaması, işgal güçlerinin serbest bırakılacak 10 İsrailli esirin isimlerini önceden almak istemesi, ateşkes sona erdikten sonra savaşın devam etmeyeceğine dair Amerikan garantilerinin olmaması” olarak gösterildi.
Bu bağlamda ABD elçisi Steve Witkoff, anlaşmazlık noktalarının dörtten bire indirildiğini açıklayarak, hafta sonuna kadar bir anlaşmaya varma umudunu dile getirdi.
ABD kaynaklarından gelen haberlere göre, Witkoff, iki taraf arasında tam bir anlaşmaya varılana kadar Doha’ya gitmeyecek.
İsrailli yayın kuruşu Kanal 12, geriye kalan meselenin İsrail ordusunun ateşkes sırasındaki varlığının konumu ve bunun yardım dağıtımına etkisi ile ilgili olduğunu yazarken, Kanal 15, anlaşmanın duyurulmasının önündeki tek engelin konuşlanma haritaları olduğunu doğruladı.