Birbirinden lezzetli yemek tarifleriyle sizlerleyiz.İftar için menü hazırlamakta zorlanıyorsanız çorbasından tatlısına kadar bu menümüz size eşlik edecek...
1- NOHUT AŞI ÇORBASI TARİFİ
Nohut Aşı Çorbası Malzemeleri
- 1,5 su bardağı buğday – haşlanmış
- 1 su bardağı nohut – haşlanmış
- 5 su bardağı su
- Tuz
- Karabiber
- Meyanesi için Malzemeler
- 4 tepeleme yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 yumurtanın sarısı
- 1 yemek kaşığı un
Üzeri için Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Kuru nane
Pul biber

NOHUT AŞI ÇORBASI YAPILIŞI
- Tencereizi ocağa alıyoruz.
- İçine haşlanmış nohut ve buğdayı koyuyoruz.
- Üzerine suyunu ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.
Meyanesi için;
- Bir karıştırma kabında süzme yoğurt, un ve yumurta sarısını karıştırıyoruz.
- Çorbanın suyundan azar azar ekleyerek ılıttığımız bu sosu çorba tenceresine karıştırarak ilave ediyoruz.
- Çorbayı 10 dakika daha pişiriyoruz.
Servis etmek için;
- Bir tavaya zeytinyağını ekleyip ısıtıyoruz.
- Üzerine pul biber ve kuru naneyi ekliyoruz.
- Hazırladığınız yağı çorbanın üzerine ekleyip karıştırıyoruz.
2-BEZELYELİ ENGİNAR TARİFİ
Bezelyeli Enginar Malzemeleri
- 4 – 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 5 – 6 adet enginar
- 1 su bardağı bezelye
- Tuz
- Beyaz biber
- 1 limonun kabuğu – rende
- Su
- 1 tutam toz şeker
- 3 – 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 5 – 6 dal taze soğan
- ½ bağ dereotu

BEZELYELİ ENGİNAR YAPILIŞI
- Tencerenizi ocağa alıp zeytinyağı ekleyerek ısıtalım.
- Isınan yağın içerisine ince yemeklik doğradığımız soğanı ilave edip yumuşayana kadar pişirelim.
- Tenceremizin içerisine dörde böldüğümüz enginarları alalım.
- Üzerine bezelyeyi ekleyip karıştıralım.
- Tuz, beyaz biber ve limon kabuğu rendesini ekleyip karıştıralım.
- Enginarların üzerini hafif geçecek kadar su ilave edelim.
- Son olarak bir tutam toz şeker ve zeytinyağını gezdirelim.
- Fırın kağıdını tencerenin çapı kadar keselim.
- Ortasına da bir kesik atıp enginarların üzerine kapatalım.
- Ardından tencerenin kapağını kapatıp 40 dakika pişirmeye bırakalım.
- Pişen enginarların içerisine ince doğradığımız taze soğanı ilave edip karıştıralım ve 5 dakika daha pişmeye bırakalım.
- Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
- Soğuyan enginarları servis tabağına alıp üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirip servis edelim.
3-MANTARLI BULGUR PİLAVI
Mantarlı Bulgur Pilavı Malzemeleri
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 10 – 15 adet mantar
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 su bardağı bulgur
- 4 su bardağı su
- Tuz
- Karabiber
- 2 – 3 dal taze kekik
MANTARLI BULGUR PİLAVI YAPILIŞI
- Pilav tenceresine tereyağı ve zeytinyağını ekleyelim.
- Tereyağı eriyince iri yemeklik doğranmış soğanı ilave edip yumuşayana kadar soteleyelim.
- İnce doğranmış mantarı ilave edip karıştıralım.
- Mantarlar hafif suyunu salınca salçaları ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım.
- Pilavlık bulguru ekleyip bir tur çevirelim.
- Suyunu ilave edelim.
- Ardından tuz, karabiber ve taze kekiği ekleyip karıştıralım.
- Su kaynayana kadar yüksek, su kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım.
- Suyunu çektiğinde kapağını açıp üzerine kâğıt havlu kapatıp demlenmeye bırakalım.
4- ÇÖKELİKLİ ÇOBAN SALATA TARİFİ
Malzemeler:
- 100-150 gr.çökelek
- 1 adet domates
- 1 adet salatalık
- ½ demet maydanoz
- 1 adet yeşil biber
- ½ limonun suyu
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Pulbiber
- Çörekotu
- Tuz,karabiber
ÇÖKELİKLİ ÇOBAN SALATA YAPILIŞI
- Salatalığı ortadan kesin ve çekirdeğini bir kaşık yardımıyl açıkartın ve ince ay şeklinde doğrayın.Domatesi küp küp doğrayın.
- Yeşil biber ve maydanozu ince ince kıyın.
- Çörekotu hariç tüm malzemeyi derin bir kaba alın.Ezmeden kaşık yardımıyla karıştırın.
- Limonsuyu ve zeytinyağını ilave edin.
- Çörekotuyla süsleyerek servis edin.
5- ŞEKERPARE TARİFİ
Şekerpare Malzemeleri
- 2 + ¼ su bardağı un – 250 gr.
- 4 yemek kaşığı pudra şekeri – 60 gr.
- 2,5 yemek kaşığı irmik – 25 gr.
- 2 dolu yemek kaşığı toz badem – 25 gr.
- 1 paket kabartma tozu – 10 gr.
- 125 gr. tereyağı – erimiş
- 2 yumurta
Üzeri için Malzemeler
1 avuç fındık
Şerbeti için Malzemeler
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
3 – 4 damla limon suyu
Süslemek için Malzemeler
Kaymak
ŞEKERPARE YAPILIŞI
Şerbet için;
- Sos tencerenizin içerisine toz şeker ve suyu ilave edin.
- Bir çırpma teli yardımıyla toz şeker eriyene kadar karıştırın ve 10 dakika kaynamaya bırakın.
- Şerbetiniz hazır olunca limon suyunu ilave edip bir karıştırma kabına alın ve soğutun.
Şekerpare için;
- Bir karıştırma kabının içerisine un, pudra şekeri, irmik, toz badem ve kabartma tozunu alıp karıştırın.
- Ortasını havuz olacak şekilde açıp tereyağı ve yumurtayı ilave edin.
- Önce bir çatal yardımıyla ardından elinizle yoğurun.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar kopararak yuvarlayın, bir fırın tepsisine dizin ve ortalarına fındık yerleştirip, bastırın.
- NOT : Her birini 30’ar gramlık porsiyonlarsanız 20 adet şekerpare çıkartabilirsiniz.
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 – 30 dakika altın sarısı renge gelinceye kadar pişirin.
- Fırından çıkan şekerparelerin üzerine ılık şerbeti dökün ve çekmesini sağlayın.
- Soğuduktan sonra fazla şerbeti dökün ve üzerlerine kaymak koyarak servis edin.