Yemek Tarifleri

İftara bugün ne pişirsem?

Ramazan ayında her gün değişik yemek yapmak isteyen ama bir noktadan sonra tıknananlar için çorbasından tatlısına harika bir iftar menüsü hazırladık. İşte detaylar.

Abone Ol

1-ERZİNCAN ÇORBASI TARİFİ

Erzincan çorbası malzemeleri

 Köfte için:

  • 250 gram kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • 3 yemek kaşığı un

Çorba için malzemeler:

  • 2-3 yemek kaşığı ay çiçek yağı
  • 2 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 8 su bardağı su 
  • 2 avuç erişte
  • 1 su bardağı yoğurt

ERZiNCAN ÇORBASI YAPILIŞI

  • Karıştırma kabında tuz kıyma ve karabiberi yoğuypruz.Yoğurduğumuz harcı fındık büyüklüğünde yuvarlıyoruz.
  • Yuvarladığımız köfteleri bir tepsiye alıp üzerini unlayıp her yerini unluyoruz.
  • Çorba teneresini ocağa alıyoruz ve ayçiçek yağı döküyoruz.
  • İne doğranmış soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar soteliyoruz.
  • Sarımsak ve salçayı ekleyerek kavuruyoruz.
  • Salçanın kokusu çıkınca unlı köfteleri ekleyip karıştırıyoruz.
  • Suyunu ve erişteleri ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
  • Bir karıştırma kabına yoğurdu koyup karıştırıyoruz.
  • Üzerine kaynayan çorbadan bir kepçe ilave edip sürekli karıştırmaya devam ediyoruz
  • Yoğurt ılınıncaya kadar bu işlemi uygulamaya devam ediyoruz.
  • Ardından çorbanın içerisine ekleyip karıştırıyoruz.
  • 5 dakika daha kaynadıktan sonra tuz ve karabiber ekleyerek karıştırıyoruz.çorbamız hazır.

2-PATATESLİ TAVUK BAGET TARİFİ

Patatesli Tavuk Baget Malzemeleri

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 adet orta boy patates
  • 6 – 8 adet tavuk baget
  • 10 – 15 adet arpacık soğan
  • 4 – 5 dal taze kekik
  • 2 adet defne yaprağı
  • 3 – 4 yemek kaşığı su
  • Sosu için Malzemeler
  • 2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • ½ su bardağı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak – rende
  • 1 yemek kaşığı karışık domates – biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 tutam toz kırmızıbiber
  • 1 tutam kuru kekik
  • 2 – 3 yemek kaşığı su

PATATESLİ TAVUK BAGET YAPILIŞI 

  • Derisi üzerinde olan tavuk bagetlerin üzerlerine bıçakla hafif derin olacak çizikler atıyoruz.
  • Bir karıştırma kabında yoğurt, zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, karışık domates – biber salçası, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kuru kekik ve suyu karıştırıyoruz.
  • Tavukları sosun içine alıp ve marine olması için 1 saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
  • Geniş ve yayvan tenceremizi ocağa alıp ısıtıyoruz..
  • Zeytinyağı ve elma dilim doğradığımız patatesleri ilave ediyoruz.
  • Arpacık soğanları bütün olacak şekilde tencereye ekliyoruz ve 5 – 6 dakika soteliyoruz.
  • Sotelenen sebzeleri bir tabağa çıkartıyoruz.
  • Sebzeleri hazırladığınız tencerenin içine fırın kağıdı yerleştiriyoruz.İçerisine sostan çıkardığımız tavukları diziyoruz
  • Elma şeklinde dilimlediğimiz patates ve arpacık soğanları da tavukları çıkardığımız sosa buluyoruz.
  • Tavukların üzerine patates ve soğanları gezdirip
  • üzerine taze kekik ve defne yaprağı yerleştirip suyunu gezdiriyoruz.
  • Her şeyin üzerine sudan geçirip suyunu sıktığımız yağlı kağıdı buruşturup yerleştiriyoruz.
  • Tencerenin kapağını kapatıp tavuklardan cızırtı gelene kadar yüksek ateşte pişiriyoruz.
  • Ardından kısık ateşe alıp ve 30 – 35 dakika pişiriyoruz

3-PANCARLI PATATES SALATASI TARİFİ

Pancarlı Patates Salatası Malzemeleri

  • 8 – 10 adet bebek patates
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 – 2 adet pancar – haşlanmış
  • 3 dal taze soğan
  • Servis Etmek için Malzemeler
  • Kabak çekirdeği
  • Zeytinyağı

PANCARLI PATATES SALATASI YAPILIŞI

  • Bebek patatesleri tencereye aldıktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip ocağa alıyoruz.
  • Patatesleri yumuşayana kadar haşlıyoruz.
  • Haşlanan patateslerin suyunu süzdükten sonra küp kpü doğruyoruz.
  • Bir karıştırma kabında yoğurt, mayonez ve hardalı bir çırpma teli yardımıyla karıştırıyoruz.
  • Ardından zeytinyağını ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz.
  • Tuz ve karabiberi de ilave edip çırmaya devam ediyoruz.
  • Pancarın suyundan sosumuza ekleyip çırpıyoruz.
  • Doğradığımız patates ve pancarları hazırladığımız sosa ilave edip karıştırıyoruz.
  • Taze soğanı ince kıydıktan sonra karıştırma kabına alıyoruz.
  • Hazır olan salatayı bir servis tabağına yerleştiriyoruz.
  • Üzerine kabak çekirdeği serpiştirip zeytin yağı gezdirerek servise hazır hale getiriyoruz.

4- GÜLLAÇ TARİFİ

Güllaç Malzemeleri

  • 30 – 35 adet çeyrek güllaç yaprağı
  • 4 – 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı file fındık
  • Süslemek için Malzemeler
  • Toz antep fıstığı

GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?

  • Tenceremizi ocağa alıp içine sütü ekliyoruz.
  • Ardından toz şekeri içerisine ekleyip bir çırpma teli yardımıyla şeker eriyene kadar karıştırıp parmağımız hafif yanma derecesine gelene kadar ısıtıyoruz.
  • Isınan şekerli sütümüzü büyük boy yuvarlak cam kabımıza alıyoruz.
  • Güllaçları ılık süte batırarak ıslatıp dikdörtgen cam kabımızın içerisine diziyoruz.
  • İki kat olacak şekilde hazırlayıp üzerine fındık serpiştiriyoruz.
  • Üzerine tekrar süte batırdığımız güllaçlardan dizip fındık serpiştiriyoruz.
  • Güllaç yaprakları bitene kadar bu şekilde hazırlıyoruz.
  • Üzerine tekrar süt gezdirip önce oda sıcaklığında ardından buzdolabında soğutuyoruz
  • Servis edeceğimiz zaman üzerini toz antep fıstığıyla süsleyip dilimleyerek servis edin.

​​​​​​​