Günler ilerledikçe iftar menüsü hazırlamak zorlaşacak bu yüzden sizler için hazırladığımız iftar menüsü imdadınıza yetişecek.Çorbasından salatasına kadar her ayrıntıyı düşündüğümüz menümüzün tarifleri sizlerle...

İftara ne pişirsem ? İşte karşınızda iftar menüsü!

İFTAR MENÜSÜNDE NELER VAR?

  • Kremalı mantar çorbası
  • Peynir soslu rosto
  • Tel şehriyeli pirinç pilavı
  • Haşhaşlı İrmik Tatlısı

1-Kremalı Mantar Çorbası Malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 400 gr. mantar – ince doğranmış
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı tavuk suyu
  • 2 su bardağı su
  • 100 ml. krema
  • Üzeri için Malzemeler
  • Dereotu – ince kıyılmış

İftara ne pişirsem ? İşte karşınızda iftar menüsü!

Kremalı Mantar Çorbası Yapılışı 

  • Tencerenizi ocağa alın ve içerisine tereyağını ilave edip eritin.
  • İnce doğradığınız sarımsakları ilave edip soteleyin.
  • Sarımsaklar sotelenince ince doğradığınız mantarları ilave edip sotelemeye devam edin.
  • Mantarlar suyunu çekene kadar pişirin.
  • Ardından tuz, karabiber ve unu ilave edip kavurun.
  • Unun kokusu çıkınca yavaşça ve sürekli karıştırarak sularını ilave edin.
  • Ardından kısık ateşe alın, kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın.
  • Çorba kaynayınca ocaktan alın kremayı sürekli karıştırarak ilave edin.
  • Tekrar ocağa alıp bir taşım kaynatın.
  • Servis kaselerine pay edin ve üzerlerine ince kıyılmış dereotu serpip servis edin.

İftara ne pişirsem ? İşte karşınızda iftar menüsü!

2-Peynir Soslu Rosto Malzemeleri

Köfte için Malzemeler

  • 1 kilo köftelik kıyma
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 su bardağı ekmek içi – panko
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 1 yumurtanın beyazı – üzeri için

İç Harç için Malzemeler

  • 2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet yeşil köy biberi
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 10 – 15 adet mantar
  • 2 – 3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı bezelye – donuk
  • 1 – 2 avuç ceviz
  • Tuz
  • Karabiber

Peynir Sos için Malzemeler

  • 200 ml. krema
  • 200 gr. tam yağlı ezine beyaz peynir

İftara ne pişirsem ? İşte karşınızda iftar menüsü!

Peynir Soslu Rosto Yapılışı

İç harç için;

  • Tavanızı ocağa alın ve zeytinyağı ilave edip ısıtın.
  • Küçük küp doğradığınız biberleri tavanıza ilave edin ve soteleyin.
  • Küp doğradığınız mantar ve ince kıyılmış sarımsağı ilave edip sotelemeye devam edin.
  • Tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.
  • Mantarlar yumuşayınca bezelye ve ince kıyılmış cevizi ekleyip 2 dakika daha soteleyin.
  • Hazır olan iç harcı kenara alıp soğutun.

Köfte için;

  • Bir karıştırma kabının içerisine kıyma, yumurta sarısı, ekmek kırıntısı, tuz, karabiber ve kimyonu alıp 10 dakika yoğurun.
  • Köfte harcını iki yağlı kağıt arasına alıp yaklaşık 1 santim kalınlığında dikdörtgen olacak şekilde açın.
  • Üzerindeki yağlı kağıdı çıkartın.
  • Hazırladığınız iç harcı açtığınız köftenin uzun kenarına hafif ortalayarak yayın.
  • Köftenin uzun kenarından başlayarak yağlı kağıt yardımıyla rulo yapın.
  • Üzerine bir fırça yardımıyla yumurta beyazı sürün ve tekrar yağlı kağıt ile sarın.
  • Üzerini akıllı alüminyum folyo veya önce fırın kağıdı ardından alüminyum folyoyla sarıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 – 35 dakika pişirin.
  • Köfteyi fırından alıp üzerindeki kağıtları çıkartın ve tekrar fırına alıp 10 – 15 dakika pişirin.

Peynir sos için;

  • Sos tencerenizin içerisine kremayı alın ve ısıtın.
  • Isınan kremanın üzerine elinizle parçaladığınız beyaz peyniri ilave edin ve kısık ateşte 10 dakika sürekli karıştırarak bir sos kıvamına getirin.

Birleştirmek için;

  • Pişirip biraz dinlendirdiğiniz rostoyu dilimleyin ve servis tabağına yerleştirin.
  • Üzerine hazırladığınız peynir sostan gezdirin ve servis edin.

İftara ne pişirsem ? İşte karşınızda iftar menüsü!

3-Tel Şehriyeli Pirinç Pilavı Malzemeleri

  • ½ su bardağı tel şehriye
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 3 su bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber

Tel Şehriyeli Pirinç Pilavı Yapılışı

  • Pilav tencerenizi ocağa alın ve ısıtın.
  • Şehriyeyi ilave edip renk alana kadar kavurun.
  • Şehriyeler renk alınca tereyağı ve zeytinyağını ilave edin.
  • Yıkadığınız ve fazla nişastasından arındırdığınız pirinçleri tencereye ekleyip kavurun.
  • Üzerine su, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pişen pilavınızın altını kapatın ve üzerine bir kağıt havlu serip demlendirin.
  • Demlenen pilavı sıcak servis edin.

İftara ne pişirsem ? İşte karşınızda iftar menüsü!
4-Mor Lahana Tarator Malzemeleri

  • 4 – 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ½ adet mor lahana
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 diş sarımsak
  • ½ limonun suyu
  • ½ su bardağı turna yemişi – cranberry
  • 2 tepeleme yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı labne peyniri
  • 1 tutam dereotu

Mor Lahana Tarator Yapılışı

  • Lahanayı bir bıçak ya da mandolin yardımıyla ince kıyın.
  • Tavanızı ocağa alın ve zeytinyağı ekleyip ısıtın.
  • İçine lahanaları ekleyip iyice yumuşayana kadar kavurun.
  • Tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın.
  • İnce kıyılmış sarımsağı ilave edip birkaç tur karıştırarak diriliğini kaybetmesini sağlayın.
  • Limon suyunu ilave edip karıştırın.
  • Son olarak cranberryi ilave edip 1 dakika karıştırarak soteleyin.
  • Bir karıştırma kabında süzme yoğurt, labne peyniri ve ince doğranmış dereotunu ilave edip karıştırın.
  • Hazır olan lahanalı karışımı yoğurtlu karışıma ilave edip her şeyi harmanlayın.
  • Taratoru servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağı gezdirerek servis edin.

5-Haşhaşlı İrmik Tatlısı Malzemeleri

İftara ne pişirsem ? İşte karşınızda iftar menüsü!
Şerbeti için Malzemeler

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 3 – 4 damla limon suyu

Hamuru için Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • ¼ su bardağı ayçiçek yağı
  • 4 yemek kaşığı tereyağı – oda sıcaklığında
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • 1,5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2,5 su bardağı un
  • ½ paket kabartma tozu – 5 gr.
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı haşhaş tohumu

Üzeri için Malzemeler

  • 2 – 3 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı haşhaş tohumu
  • Fındık

Haşhaşlı İrmik Tatlısı Yapılışı

Şerbeti için;

  • Sos tenceresinin içerisine su ve toz şekeri alıp karıştırın.
  • Ardından ocağa alın ve şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamaya bırakın.
  • Şerbet kaynadıktan 5 dakika sonra limon suyunu ilave edin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.

İftara ne pişirsem ? İşte karşınızda iftar menüsü!

Hamuru için;

  • Bir karıştırma kabında yumurta, yoğurt, tereyağ, ayçiçek yağı ve irmiği elinizle yoğurun.
  • Karışımı 5 dakika dinlendirin.
  • Üzerine pudra şekeri, un, kabartma tozu ve vanilyayı bir süzgeç yardımıyla eleyerek ilave edip karıştırın.
  • Hamuru önce bir çatal yardımıyla karıştırın.
  • Ardından elinizle yoğurun ve ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edin.

Birleştirmek için;

  • Hazırladığınız hamuru 4 parçaya bölün ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayın.
  • Bir kasenin içerisinde irmik ve haşhaş tohumunu karıştırın.
  • Hazırladığınız yuvarlak hamurların her tarafını bu karışımla kaplayın.
  • Ardından dikdörtgen cam fırın kabına dizin.
  • Üzerlerine bir fındık yerleştirip içerisine doğru bastırın ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
  • Fırından çıkan tatlıları 3 – 4 dakika dinlendirin ve soğuyan şerbeti üzerlerine gezdirin.
  • Tüm şerbeti çekene kadar oda sıcaklığında dinlendirin ve servis edin.