Günler ilerledikçe iftar menüsü hazırlamak zorlaşacak bu yüzden sizler için hazırladığımız iftar menüsü imdadınıza yetişecek.Çorbasından salatasına kadar her ayrıntıyı düşündüğümüz menümüzün tarifleri sizlerle...
İFTAR MENÜSÜNDE NELER VAR?
- Kremalı mantar çorbası
- Peynir soslu rosto
- Tel şehriyeli pirinç pilavı
- Haşhaşlı İrmik Tatlısı
1-Kremalı Mantar Çorbası Malzemeleri
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 400 gr. mantar – ince doğranmış
- Tuz
- Karabiber
- 2 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı tavuk suyu
- 2 su bardağı su
- 100 ml. krema
- Üzeri için Malzemeler
- Dereotu – ince kıyılmış
Kremalı Mantar Çorbası Yapılışı
- Tencerenizi ocağa alın ve içerisine tereyağını ilave edip eritin.
- İnce doğradığınız sarımsakları ilave edip soteleyin.
- Sarımsaklar sotelenince ince doğradığınız mantarları ilave edip sotelemeye devam edin.
- Mantarlar suyunu çekene kadar pişirin.
- Ardından tuz, karabiber ve unu ilave edip kavurun.
- Unun kokusu çıkınca yavaşça ve sürekli karıştırarak sularını ilave edin.
- Ardından kısık ateşe alın, kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın.
- Çorba kaynayınca ocaktan alın kremayı sürekli karıştırarak ilave edin.
- Tekrar ocağa alıp bir taşım kaynatın.
- Servis kaselerine pay edin ve üzerlerine ince kıyılmış dereotu serpip servis edin.
2-Peynir Soslu Rosto Malzemeleri
Köfte için Malzemeler
- 1 kilo köftelik kıyma
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 1 su bardağı ekmek içi – panko
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- 1 yumurtanın beyazı – üzeri için
İç Harç için Malzemeler
- 2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet yeşil köy biberi
- 2 adet kırmızı kapya biber
- 10 – 15 adet mantar
- 2 – 3 diş sarımsak
- 1 su bardağı bezelye – donuk
- 1 – 2 avuç ceviz
- Tuz
- Karabiber
Peynir Sos için Malzemeler
- 200 ml. krema
- 200 gr. tam yağlı ezine beyaz peynir
Peynir Soslu Rosto Yapılışı
İç harç için;
- Tavanızı ocağa alın ve zeytinyağı ilave edip ısıtın.
- Küçük küp doğradığınız biberleri tavanıza ilave edin ve soteleyin.
- Küp doğradığınız mantar ve ince kıyılmış sarımsağı ilave edip sotelemeye devam edin.
- Tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.
- Mantarlar yumuşayınca bezelye ve ince kıyılmış cevizi ekleyip 2 dakika daha soteleyin.
- Hazır olan iç harcı kenara alıp soğutun.
Köfte için;
- Bir karıştırma kabının içerisine kıyma, yumurta sarısı, ekmek kırıntısı, tuz, karabiber ve kimyonu alıp 10 dakika yoğurun.
- Köfte harcını iki yağlı kağıt arasına alıp yaklaşık 1 santim kalınlığında dikdörtgen olacak şekilde açın.
- Üzerindeki yağlı kağıdı çıkartın.
- Hazırladığınız iç harcı açtığınız köftenin uzun kenarına hafif ortalayarak yayın.
- Köftenin uzun kenarından başlayarak yağlı kağıt yardımıyla rulo yapın.
- Üzerine bir fırça yardımıyla yumurta beyazı sürün ve tekrar yağlı kağıt ile sarın.
- Üzerini akıllı alüminyum folyo veya önce fırın kağıdı ardından alüminyum folyoyla sarıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 – 35 dakika pişirin.
- Köfteyi fırından alıp üzerindeki kağıtları çıkartın ve tekrar fırına alıp 10 – 15 dakika pişirin.
Peynir sos için;
- Sos tencerenizin içerisine kremayı alın ve ısıtın.
- Isınan kremanın üzerine elinizle parçaladığınız beyaz peyniri ilave edin ve kısık ateşte 10 dakika sürekli karıştırarak bir sos kıvamına getirin.
Birleştirmek için;
- Pişirip biraz dinlendirdiğiniz rostoyu dilimleyin ve servis tabağına yerleştirin.
- Üzerine hazırladığınız peynir sostan gezdirin ve servis edin.
3-Tel Şehriyeli Pirinç Pilavı Malzemeleri
- ½ su bardağı tel şehriye
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 3 su bardağı su
- Tuz
- Karabiber
Tel Şehriyeli Pirinç Pilavı Yapılışı
- Pilav tencerenizi ocağa alın ve ısıtın.
- Şehriyeyi ilave edip renk alana kadar kavurun.
- Şehriyeler renk alınca tereyağı ve zeytinyağını ilave edin.
- Yıkadığınız ve fazla nişastasından arındırdığınız pirinçleri tencereye ekleyip kavurun.
- Üzerine su, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika suyunu çekene kadar pişirin.
- Pişen pilavınızın altını kapatın ve üzerine bir kağıt havlu serip demlendirin.
- Demlenen pilavı sıcak servis edin.

4-Mor Lahana Tarator Malzemeleri
- 4 – 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- ½ adet mor lahana
- Tuz
- Karabiber
- 2 diş sarımsak
- ½ limonun suyu
- ½ su bardağı turna yemişi – cranberry
- 2 tepeleme yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 tepeleme yemek kaşığı labne peyniri
- 1 tutam dereotu
Mor Lahana Tarator Yapılışı
- Lahanayı bir bıçak ya da mandolin yardımıyla ince kıyın.
- Tavanızı ocağa alın ve zeytinyağı ekleyip ısıtın.
- İçine lahanaları ekleyip iyice yumuşayana kadar kavurun.
- Tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın.
- İnce kıyılmış sarımsağı ilave edip birkaç tur karıştırarak diriliğini kaybetmesini sağlayın.
- Limon suyunu ilave edip karıştırın.
- Son olarak cranberryi ilave edip 1 dakika karıştırarak soteleyin.
- Bir karıştırma kabında süzme yoğurt, labne peyniri ve ince doğranmış dereotunu ilave edip karıştırın.
- Hazır olan lahanalı karışımı yoğurtlu karışıma ilave edip her şeyi harmanlayın.
- Taratoru servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağı gezdirerek servis edin.
5-Haşhaşlı İrmik Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti için Malzemeler
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 3 – 4 damla limon suyu
Hamuru için Malzemeler
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- ¼ su bardağı ayçiçek yağı
- 4 yemek kaşığı tereyağı – oda sıcaklığında
- 4 yemek kaşığı irmik
- 1,5 yemek kaşığı pudra şekeri
- 2,5 su bardağı un
- ½ paket kabartma tozu – 5 gr.
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı haşhaş tohumu
Üzeri için Malzemeler
- 2 – 3 yemek kaşığı irmik
- 2 yemek kaşığı haşhaş tohumu
- Fındık
Haşhaşlı İrmik Tatlısı Yapılışı
Şerbeti için;
- Sos tenceresinin içerisine su ve toz şekeri alıp karıştırın.
- Ardından ocağa alın ve şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamaya bırakın.
- Şerbet kaynadıktan 5 dakika sonra limon suyunu ilave edin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Hamuru için;
- Bir karıştırma kabında yumurta, yoğurt, tereyağ, ayçiçek yağı ve irmiği elinizle yoğurun.
- Karışımı 5 dakika dinlendirin.
- Üzerine pudra şekeri, un, kabartma tozu ve vanilyayı bir süzgeç yardımıyla eleyerek ilave edip karıştırın.
- Hamuru önce bir çatal yardımıyla karıştırın.
- Ardından elinizle yoğurun ve ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edin.
Birleştirmek için;
- Hazırladığınız hamuru 4 parçaya bölün ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayın.
- Bir kasenin içerisinde irmik ve haşhaş tohumunu karıştırın.
- Hazırladığınız yuvarlak hamurların her tarafını bu karışımla kaplayın.
- Ardından dikdörtgen cam fırın kabına dizin.
- Üzerlerine bir fındık yerleştirip içerisine doğru bastırın ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
- Fırından çıkan tatlıları 3 – 4 dakika dinlendirin ve soğuyan şerbeti üzerlerine gezdirin.
- Tüm şerbeti çekene kadar oda sıcaklığında dinlendirin ve servis edin.