Yemek Tarifleri

İftara ne pişirsem ? İşte karşınızda iftar menüsü!

Ramazanın gelmesiyle iftara ne yemek yapsam telaşı da başladı sizler için hazırladığımız 'Ramazan menüsü' ile artık işiniz daha kolay..tarifler haber detayımızda!

Abone Ol

Günler ilerledikçe iftar menüsü hazırlamak zorlaşacak bu yüzden sizler için hazırladığımız iftar menüsü imdadınıza yetişecek.Çorbasından salatasına kadar her ayrıntıyı düşündüğümüz menümüzün tarifleri sizlerle...

İFTAR MENÜSÜNDE NELER VAR?

  • Kremalı mantar çorbası
  • Peynir soslu rosto
  • Tel şehriyeli pirinç pilavı
  • Haşhaşlı İrmik Tatlısı

1-Kremalı Mantar Çorbası Malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 400 gr. mantar – ince doğranmış
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı tavuk suyu
  • 2 su bardağı su
  • 100 ml. krema
  • Üzeri için Malzemeler
  • Dereotu – ince kıyılmış

Kremalı Mantar Çorbası Yapılışı 

  • Tencerenizi ocağa alın ve içerisine tereyağını ilave edip eritin.
  • İnce doğradığınız sarımsakları ilave edip soteleyin.
  • Sarımsaklar sotelenince ince doğradığınız mantarları ilave edip sotelemeye devam edin.
  • Mantarlar suyunu çekene kadar pişirin.
  • Ardından tuz, karabiber ve unu ilave edip kavurun.
  • Unun kokusu çıkınca yavaşça ve sürekli karıştırarak sularını ilave edin.
  • Ardından kısık ateşe alın, kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın.
  • Çorba kaynayınca ocaktan alın kremayı sürekli karıştırarak ilave edin.
  • Tekrar ocağa alıp bir taşım kaynatın.
  • Servis kaselerine pay edin ve üzerlerine ince kıyılmış dereotu serpip servis edin.

2-Peynir Soslu Rosto Malzemeleri

Köfte için Malzemeler

  • 1 kilo köftelik kıyma
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 su bardağı ekmek içi – panko
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 1 yumurtanın beyazı – üzeri için

İç Harç için Malzemeler

  • 2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet yeşil köy biberi
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 10 – 15 adet mantar
  • 2 – 3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı bezelye – donuk
  • 1 – 2 avuç ceviz
  • Tuz
  • Karabiber

Peynir Sos için Malzemeler

  • 200 ml. krema
  • 200 gr. tam yağlı ezine beyaz peynir

Peynir Soslu Rosto Yapılışı

İç harç için;

  • Tavanızı ocağa alın ve zeytinyağı ilave edip ısıtın.
  • Küçük küp doğradığınız biberleri tavanıza ilave edin ve soteleyin.
  • Küp doğradığınız mantar ve ince kıyılmış sarımsağı ilave edip sotelemeye devam edin.
  • Tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.
  • Mantarlar yumuşayınca bezelye ve ince kıyılmış cevizi ekleyip 2 dakika daha soteleyin.
  • Hazır olan iç harcı kenara alıp soğutun.

Köfte için;

  • Bir karıştırma kabının içerisine kıyma, yumurta sarısı, ekmek kırıntısı, tuz, karabiber ve kimyonu alıp 10 dakika yoğurun.
  • Köfte harcını iki yağlı kağıt arasına alıp yaklaşık 1 santim kalınlığında dikdörtgen olacak şekilde açın.
  • Üzerindeki yağlı kağıdı çıkartın.
  • Hazırladığınız iç harcı açtığınız köftenin uzun kenarına hafif ortalayarak yayın.
  • Köftenin uzun kenarından başlayarak yağlı kağıt yardımıyla rulo yapın.
  • Üzerine bir fırça yardımıyla yumurta beyazı sürün ve tekrar yağlı kağıt ile sarın.
  • Üzerini akıllı alüminyum folyo veya önce fırın kağıdı ardından alüminyum folyoyla sarıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 – 35 dakika pişirin.
  • Köfteyi fırından alıp üzerindeki kağıtları çıkartın ve tekrar fırına alıp 10 – 15 dakika pişirin.

Peynir sos için;

  • Sos tencerenizin içerisine kremayı alın ve ısıtın.
  • Isınan kremanın üzerine elinizle parçaladığınız beyaz peyniri ilave edin ve kısık ateşte 10 dakika sürekli karıştırarak bir sos kıvamına getirin.

Birleştirmek için;

  • Pişirip biraz dinlendirdiğiniz rostoyu dilimleyin ve servis tabağına yerleştirin.
  • Üzerine hazırladığınız peynir sostan gezdirin ve servis edin.

3-Tel Şehriyeli Pirinç Pilavı Malzemeleri

  • ½ su bardağı tel şehriye
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 3 su bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber

Tel Şehriyeli Pirinç Pilavı Yapılışı

  • Pilav tencerenizi ocağa alın ve ısıtın.
  • Şehriyeyi ilave edip renk alana kadar kavurun.
  • Şehriyeler renk alınca tereyağı ve zeytinyağını ilave edin.
  • Yıkadığınız ve fazla nişastasından arındırdığınız pirinçleri tencereye ekleyip kavurun.
  • Üzerine su, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pişen pilavınızın altını kapatın ve üzerine bir kağıt havlu serip demlendirin.
  • Demlenen pilavı sıcak servis edin.


4-Mor Lahana Tarator Malzemeleri

  • 4 – 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ½ adet mor lahana
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 diş sarımsak
  • ½ limonun suyu
  • ½ su bardağı turna yemişi – cranberry
  • 2 tepeleme yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı labne peyniri
  • 1 tutam dereotu

Mor Lahana Tarator Yapılışı

  • Lahanayı bir bıçak ya da mandolin yardımıyla ince kıyın.
  • Tavanızı ocağa alın ve zeytinyağı ekleyip ısıtın.
  • İçine lahanaları ekleyip iyice yumuşayana kadar kavurun.
  • Tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın.
  • İnce kıyılmış sarımsağı ilave edip birkaç tur karıştırarak diriliğini kaybetmesini sağlayın.
  • Limon suyunu ilave edip karıştırın.
  • Son olarak cranberryi ilave edip 1 dakika karıştırarak soteleyin.
  • Bir karıştırma kabında süzme yoğurt, labne peyniri ve ince doğranmış dereotunu ilave edip karıştırın.
  • Hazır olan lahanalı karışımı yoğurtlu karışıma ilave edip her şeyi harmanlayın.
  • Taratoru servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağı gezdirerek servis edin.

5-Haşhaşlı İrmik Tatlısı Malzemeleri


Şerbeti için Malzemeler

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 3 – 4 damla limon suyu

Hamuru için Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • ¼ su bardağı ayçiçek yağı
  • 4 yemek kaşığı tereyağı – oda sıcaklığında
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • 1,5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2,5 su bardağı un
  • ½ paket kabartma tozu – 5 gr.
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı haşhaş tohumu

Üzeri için Malzemeler

  • 2 – 3 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı haşhaş tohumu
  • Fındık

Haşhaşlı İrmik Tatlısı Yapılışı

Şerbeti için;

  • Sos tenceresinin içerisine su ve toz şekeri alıp karıştırın.
  • Ardından ocağa alın ve şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamaya bırakın.
  • Şerbet kaynadıktan 5 dakika sonra limon suyunu ilave edin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Hamuru için;

  • Bir karıştırma kabında yumurta, yoğurt, tereyağ, ayçiçek yağı ve irmiği elinizle yoğurun.
  • Karışımı 5 dakika dinlendirin.
  • Üzerine pudra şekeri, un, kabartma tozu ve vanilyayı bir süzgeç yardımıyla eleyerek ilave edip karıştırın.
  • Hamuru önce bir çatal yardımıyla karıştırın.
  • Ardından elinizle yoğurun ve ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edin.

Birleştirmek için;

  • Hazırladığınız hamuru 4 parçaya bölün ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayın.
  • Bir kasenin içerisinde irmik ve haşhaş tohumunu karıştırın.
  • Hazırladığınız yuvarlak hamurların her tarafını bu karışımla kaplayın.
  • Ardından dikdörtgen cam fırın kabına dizin.
  • Üzerlerine bir fındık yerleştirip içerisine doğru bastırın ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
  • Fırından çıkan tatlıları 3 – 4 dakika dinlendirin ve soğuyan şerbeti üzerlerine gezdirin.
  • Tüm şerbeti çekene kadar oda sıcaklığında dinlendirin ve servis edin.