Dünya

İngiltere'de bıçaklı saldırılara karşı yeni önlem

İngiltere'de, bıçaklı saldırı suçlarına ilişkin reklam yayımlayan ve içerikleri kaldırmayan sosyal medya şirketlerine 60 bin sterline kadar ceza kesilecek.

Abone Ol

İngiltere hükümeti, bıçaklı saldırı suçlarına ilişkin sundukları içerikleri kaldırmayan sosyal medya şirketlerinin üst düzey yöneticilerine verdiği para cezalarını şirketlere de uygulama kararı aldı.

ASTRONOMİK CEZA

Bu çerçevede, kullanımı da satışı da yasak olan bıçakların reklamını yapan ve bıçaklı saldırı suçlarına dair gönderiyi sitelerinden kaldırmamakta ısrar eden şirketlere, her bir sefer için 60 bin sterline kadar para cezası uygulanacak.

Hükümet, bu adımla gençlerin ve çocukların bu tarz içeriklere erişmesini engellemeyi amaçlıyor.

Bu kararla, daha önce açıklanan ve yasaklı bıçakları öven içeriklerin polis uyarısının ardından 48 saat içinde kaldırılmaması durumunda şirketlerin üst düzey yöneticilerine 10 bin sterline (yaklaşık 512 bin Türk lirası) kadar ceza verilmesini öngören yaptırımın kapsamı genişletilmiş oldu.

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI VE ÇEVRİM İÇİ ARAMA MOTORLARI İÇİN DE GEÇERLİ

Artık teknoloji platformları ve yöneticileri, bıçaklı suçlarla ilgili paylaşılan her içerik için toplamda 70 bin sterline (yaklaşık 3 milyon 582 bin Türk lirası) kadar cezayla karşı karşıya kalacak. Yeni cezalar, sosyal medya platformlarının yanı sıra çevrim içi arama motorları için de geçerli olacak.

Teknoloji platformlarına yönelik yaptırımlar, Suç ve Polislik Yasası'nda yapılacak değişiklikle yürürlüğe girecek.

Hükümetin bu yeni adımı, gençleri ve çocukları çevrim içi platformlarda karşılaşabilecekleri olası zararlardan korumak amacıyla hayata geçirilen Çevrimiçi Güvenlik Yasası’ndan ayrı bir düzenleme olarak mevzuata girecek.

BIÇAKLI SALDIRI SUÇLARINDAKİ CİDDİ ARTIŞ

İngiltere Adalet Bakanlığının Ağustos 2024'te yayımladığı istatistiklere göre, ülkede Mart 2023-Mart 2024 döneminde 18 bin 572 bıçaklı saldırı suçu işlendi. Bu suçların 3 bin 206'sının faili 10-17 yaş grubunda yer aldı.

Bıçaklı suçların yüzde 71'i bıçak doğrultma ya da dayama şeklinde işlendi. 18 yaş üstü suçlular ortalama 7,4 ay hapis cezası aldı. 10-17 yaş grubundaki suçlulara verilen hapis cezası ise ortalama 6,1 ay oldu.

İngiltere'de bıçak kullanılarak işlenen suçlar, Southport kentinde 29 Temmuz 2024'te 3 çocuğun ölümüne, 8'i çocuk 10 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyla yeniden gündeme gelmişti.

Ülkede göçmen ve Müslüman karşıtı şiddet olaylarına neden olan saldırının faili 17 yaşında Ruanda asıllı bir Hristiyan olduğu ortaya çıkmıştı.