Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) edinilen bilgiye göre İstanbul’un Silivri açıklarında saat 20.46 sıralarında 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

İSTANBUL’DA HİSSEDİLDİ

Depremin derinliğinin 10.86 kilometre olduğu ve bazı ilçelerde hissedildiği öğrenildi.

Sarsıntı İstanbul’un birçok ilçesinde hissedilirken, kısa süreli panik yaşandı.

MARMARA TEDİRGİN EDİYOR

Aynı gün içinde Bursa’nın Gemlik ilçesinde saat 14.49’da bir başka deprem kaydedildi. AFAD depremin büyüklüğünü 3.0, derinliğini ise 12.1 kilometre olarak açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise büyüklüğü 3.4, derinliği 12.8 kilometre şeklinde duyurdu.

Gemlik’teki depremin ardından saat 16.17’de yeniden Silivri açıklarında bir sarsıntı daha meydana geldi. Kandilli, bu depremin büyüklüğünü de 3.4, derinliğini ise 13.1 kilometre olarak paylaştı.

BUNLAR NORMAL SEYREDEN ARTÇI DEPREMLER”

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Jeofizik Mühendisi Ali İlker Bulut, sabah saatlerinde İstanbul’da meydana gelen depremin, 23 Nisan’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan artçılardan biri olduğunu söyledi. “Bu tür depremler, normal işleyen bir sürecin parçası. Endişe yaratacak bir durum değil,” diyen Bulut, depremin Marmara’daki aktif fay hatlarının hareketliliğine işaret ettiğini vurguladı.

GEMLİK FAYI VE OLASI BÜYÜK DEPREM SENARYOLARI

Bulut, Bursa Gemlik’teki depremin ise Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bir parçası olan Gemlik segmenti üzerinde meydana geldiğini belirtti. “Bu bölgede daha önce 4 ve 5 büyüklüğünde depremler yaşandı. Eğer bu fay hattı tek parça halinde kırılırsa, 7’nin üzerinde bir deprem üretebilir,” dedi.

Öncü depremlerle ilgili kamuoyundaki beklentilere de değinen Bulut, “3 büyüklüğündeki bir depremin ardından büyük deprem gelir mi, ne zaman olur? Bu soruların bilimsel olarak kesin bir cevabı yok,” ifadelerini kullandı.

Arjantin'de 7,4 büyüklüğünde deprem
Arjantin'de 7,4 büyüklüğünde deprem
İçeriği Görüntüle

MARMARA'DA 7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM SENARYOSU

Uzmanlar, Marmara Denizi’ndeki Adalar, Avcılar ve Kumburgaz segmentleri üzerinde yapılan araştırmalara dikkat çekiyor. Bulut, “Bu segmentlerin tek tek kırılması durumunda 7 ve üzeri, birlikte kırılmaları halinde ise 7.5 büyüklüğünde bir depremin yaşanabileceği senaryolar üzerine hazırlanıyoruz. Bu raporlara göre hareket etmek zorundayız,” dedi.

Marmara’da meydana gelen depremlerin, büyük deprem beklentisini yeniden gündeme getirdiği bu günlerde uzmanlar, kamuoyunu spekülasyona değil, bilimsel raporlara ve hazırlıklı olmaya davet ediyor.