Yaşam

"Mavi Bayraklı" plajlar listesinde 2025'TE DE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜYÜZ

Türkiye, "Mavi Bayraklı" plajlar sıralamasında yine dünya 3'üncüsü oldu. Listeye bu yıl Türkiye'den 3 il ve 10 yeni plaj daha eklendi.

Abone Ol

Turizm ve deniz sektöründe dünyanın en seçkin turizm ve çevre ödülü sayılan Mavi Bayrak’ta Türkiye yine önemli bir başarıya imza attı.

Bu yıl listeye Türkiye'den 577 plaj, 29 marina, 18 turizm teknesi ve 8 bireysel yat Mavi Bayrak almaya hak kazandı. Türkiye dünya sıralamasında bu yıl da üçüncü olurken, listeye 3 sürpriz il ve 10 yeni plaj daha eklendi.

Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, 2025 yılının "Mavi Bayraklı" plajlarını belirleyip önceki gün açıkladı. Jürinin oylarıyla belirlenen sonuçlara göre İspanya listenin başında yer alırken, Yunanistan ikinci, Türkiye ise 577 plaj, 29 marina, 18 turizm teknesi ve 8 bireysel yat ile dünya üçüncüsü oldu. Türkiye’nin arkasından 4. sırada İtalya ve 5. sırada Portekiz yer aldı.

SIRALAMADAKİ YERİMİZİ KORUDUK

Türkiye Mavi Bayrak listesinde uzun yıllardır üçüncü sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl da üçüncü sıradaydık ve bu sene de yerimizi koruduk. Ancak önemli bir fark var; 2024’te 567 plaj, 27 marina, 18 turizm teknesi ve 9 bireysel yatta Mavi Bayrak dalgalanmıştı. Bu yıl ise plaj sayısı 577’ye çıktı.

ANTALYA TÜRKİYE'NİN YİNE ZİRVESİNDE

Geçtiğimiz yıl Mavi Bayraklı plaj sayıları Antalya'da 233, Muğla'da 112, İzmir’de 64, Balıkesir’de 49, Aydın'da 38, Samsun'da 13, Çanakkale'de 13, Mersin’de 11, Kocaeli'de 9 idi. Bu yıl ise Antalya 233 plajla bir kez daha listenin zirvesinde yer alırken Antalya’yı 110 plajla Muğla, 64 plajla İzmir takip etti. Balıkesir'de 48, Aydın'da 39, Samsun'da 16, Mersin ve Çanakkale'de ise 12'şer plaj Mavi Bayrak aldı. Ordu, Sakarya, Adana ve Düzce gibi iller de listeye plaj sayılarıyla katkı sağladı. İstanbul’da ise Mavi Bayraklı plaj sayısı 3 olarak açıklandı.

ÜÇ SÜRPRİZ İL LİSTEYE GİRDİ

Geçtiğimiz sene Mavi Bayraklı plajlar listesinde ülkemizden 18 il yer almıştı. Bu sene ise 3 ilimiz daha sürpriz yaparak listeye dahil oldu ve Mavi Bayraklı plajların yer aldığı il sayısı 21’e yükseldi. Sakarya 3, Adana 1 ve Düzce 1 plaj ile listeye girmeye hak kazandı.

Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatör Yardımcısı Melisa Demir, “2024 yılında Mavi bayrak ödüllü toplam 18 ilimiz vardı. 2025 yılı için ise yeni eklenen Sakarya, Adana ve Düzce ile toplam 21 ilimiz var. 2024 yılında 215 olan Mavi Bayrak ödüllü halk plajı sayısı, 2025 yılı itibarıyla 222’ye yükselmiştir” dedi.

LİSTEDE BİRİNCİ YA DA İKİNCİ OLMA ŞANSIMIZ VAR MI?

Demir, şunları söyledi: “Türkiye'nin Mavi Bayraklı plaj sayısıyla dünya sıralamasında uzun süredir üçüncü sırada yer alması, gurur verici bir başarı olmakla birlikte, neden daha yukarıya çıkılamadığı sorusunu da beraberinde getiriyor. Bu sıralamada yukarı tırmanmak için bazı temel koşulların sağlanması gerekiyor. Mavi Bayrak ödülü almak, yalnızca doğal güzelliklerle değil, sistemli bir çevre yönetimi anlayışıyla mümkün olabiliyor. Bu süreçte en büyük görev yerel yönetimlere ve sonrasında da işletmecilere düşüyor. Özellikle Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerinde Mavi Bayrak başvurusu yapan belediye sayısı hâlâ sınırlı. Türkiye genelinde daha fazla belediyenin sürece dâhil olması, kıyılarda artan yerleşimler ve turizm hareketliliklerinin yarattığı atıksu ve genelatık yükünün hafifletilmesi ile hem başvuru sayısını artıracak hem de kıyıların çevresel standartlara uygun hale getirilmesini teşvik edecektir”.

EN POPÜLER MAVİ BAYRAKLI 10 HALK PLAJI

Cebeci Halk Plajı / KOCAELİ

Kocaeli’nin yaz aylarında en çok ziyaretçi çeken ilçelerinden olan Kandıra, hem sahil kesimindeki plajları hem de doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Özellikle Cebeci Halk Plajı, deniz sezonunda çevre illerden gelen pek çok yerli turisti ağırlıyor. Cebeci Mahallesi'nde bulunan ve Karadeniz kıyısında yer alan plaj, geniş bir kumsala ve çok temiz bir denize sahip.

Özdemir Sitesi Önü Plajı / BALIKESİR

Edremit Sahil Yolu üzerinde, Altınoluk çıkışında bulunan Özdemir Sitesi Önü Plajı, kalabalık Edremit Körfezi boyunca tercih edilebilecek en sakin plajlardan biri… Hemen bitişiğinde bulunan Yağcılar Sitesi Plajı ile halka açık olan Özdemir Sitesi Plajı, özellikle buz gibi soğuk su sevenler için ideal.

Küçükkuyu Halk Plajı / ÇANAKKALE

Çanakkale’nin Küçükkuyu ilçesinde bulunan plaj, merkezi konumuna rağmen çok kalabalık olmuyor. Plajın hemen yakınlarında adını aldığı, Kaz Dağları’nın ünlü Mıhlı Çayı bulunuyor.

Ilıca Halk Plajı / İZMİR

Ilıca Halk Plajı, yaz mevsiminde binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Turkuaz renkli suları ve altın renkli kumuyla gönüllerde taht kuran Ilıca Halk Plajı’nın çevresinde pansiyon ve otellerin bulunması uzun tatiller için burayı daha özel kılıyor.

Kleopatra Plajı / ANTALYA

Roma, Osmanlı ve Selçuklunun izlerini göreceğiniz Alanya; tarihiyle, doğasıyla ve harika plajlarıyla tüm dünyaya kucak açan bir kent. Adını Antik Mısır'ın son Helenistik Kraliçesi Kleopatra'dan alan bu muhteşem plaj ise Alanya’nın en çok ziyaret edilen plajlarından biri. Efsaneye göre Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın Akdeniz’de çıktığı her seferinde Alanya'ya uğrayıp bu plajda denize girdiği söylenir. Sırtını Alanya’nın tarihi yarımadasının eteklerine dayayan plaj iki kilometre uzunluğunda.

İnceboğaz Halk Plajı/ ANTALYA

Antalya’nın Kaş ilçesi büyüleneceğiniz plajlara sahip. Kaş’ın en güzel plajlarından biri de İnceboğaz. İnceboğaz, Çukurbağ Yarımadası’nın en ince kısmında konumlanması nedeniyle bu adı almış. Hem Meis Adası manzaralı açık denize hem de kapalı koya bakan plajları bulunuyor.

Sarçed Plajı / MUĞLA

Ülkemizin saklı cennet köşelerinden biri olan Sarıgerme, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı şirin mi şirin bir belde… Bu şirin belde Muğla’nın en ünlü plajlarından birine sahip; SARÇED Plajı. 2007 yılından beri aralıksız her yıl Mavi Bayrak ödülüne layık görülen plaj; Akdut, karadut, Kıbrıs akasyası, kauçuk ağacı, incir, fıstık çamı gibi ağaç türlerinin hâkim olduğu tam bir arberatum sahasıyla çevrili.

İçmeler Halk Plajı / MUĞLA

Türkiye’nin en popular tatil beldelerinden biri olan Marmaris, sadece tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda muhteşem plajlarıyla da ünlü. Özellikle İçmeler Halk Plajı, Mavi Bayrak ödülüne sahip olmasından dolayı diğerlerinden bir adım öne çıkıyor.

Kumburnu Halk Plajı / MUĞLA

Ülkemizin tanıtım yüzü Ölüdeniz’in kartpostal güzelliğindeki görüntülerini bilmeyen yoktur. Bu güzelliğin en özel adresi ise Kumburnu... Ölüdeniz Tabiat Parkı içerisinde yemyeşil ormanların çevrelediği bir alanda yer alıyor. Yüzmekten çok seyre dalabileceğiniz harika bir manzarası var.

Altınkum Halk Plajı/ AYDIN

Adı üstünde altın gibi kumlarda güneşlenmek ve tertemiz sularda, şehrin stresini atmak isterseniz Didim Belediyesi Altınkum Halk Plajı, tam size göre… Altınkum Plajı, İzmir’e iki saat uzaklıkta yer alıyor. Bu nedenle İzmirlilerin de gözdesi. Plajın yakınında pek çok otel bulunuyor. Gündüz plajın tadını çıkarıp akşam günün yorgunluğunu otellerde konaklayarak sonlandırabilirsiniz.

MAVİ BAYRAK NEDİR, HANGİ ÖLÇÜLERE GÖRE BELİRLENİYOR?

Mavi Bayrak, 44 ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ödül olarak biliniyor. Avrupa Birliği ülkelerinde, yüzmek için kullanılan deniz ve göl sularının kalitelerini belirleyen parametrelerin, yol gösterici olması ve uyulması zorunlu hale getirilmesiyle ortaya çıktı.

Bu faaliyetler 1987 senesinde Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından ‘Mavi Bayrak Kampanyası’ adı altında birleşti. Önce 11 Avrupa ülkesinde uygulanmaya başlandı, ardından ise 22 ülkeye çıktı. 2001 yılında Avrupa dışındaki ülkelerin de dâhil olmak istemesi üzerine etkinliğin kapsamı genişletildi ve adı Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı olarak değiştirildi.

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’na 1991’de ilk kez Avrupa dışından katılan ülke Finlandiya oldu. Finlandiya’nın ardından Türkiye’de de Mavi Bayrak Kampanyasına yönelik çalışmalar başladı, 1993 yılında Türkiye Çevre Eğitim Vakfı kuruldu.

Mavi Bayrak sahibi olabilmek için kriterden bazıları şöyle:

Sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizleri yapılması.

Alınan örneklerin analizi konusunda verilen standartlara uyulması.

Hassas doğal alanların korunması.

Acil durum planı.

Cankurtaran, ilkyardım malzemeler ve engelli olanaklarının bulundurulması.

Plaj, arazi kullanımı ve işletme açısından kıyı alanları kullanımını içeren tüm ulusal yasalara uyulması.

Yeterli sayıda sıhhi olanaklar (duş-tuvalet) bulunma ve bunların temiz tutulması.