Dünya

PKK'nın kararına dünyadan tepkiler

PKK'nın kendini feshetme ve silahlı mücadeleyi sona erdirme kararı, dünya basınında geniş yankı buldu. Uluslararası haber kuruluşları gelişmeyi son dakika verirken, "tarihi bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

Abone Ol

PKK 12. Kongresi’nin kararlarından sonra yapılan açıklamada PKK’nın feshedildiğini ve tüm çalışmalarını sonlandırdığını duyurdu.

Reuters, The New York Times, ABC News, Le Monde, The Wahington Post, Al Jazeera gibi yayınlar, kararı son dakika şeklinde okuyucularına sundu. Uluslararası basın kuruluşları PKK'nın fesih kararını "bölgedeki güç dengelerini etkileyebilecek potansiyel bir gelişme" olarak nitelendirdi.

Dış basında yer alan haberlerde, özellikle Irak ve Suriye'deki Kürt yapıların Türkiye, ABD ve İran gibi aktörlerle olan ilişkilerinin bu karardan nasıl etkileneceğinin merak konusu olduğu belirtildi.

REUTERS: BÖLGEDE GENİŞ KAPSAMLI SİYASİ VE GÜVENLİK SONUÇLARI OLABİLİR

İngiltere merkezli Reuters, PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'nın duyurusuna dayandırdığı haberinde, şu ifadelere yer verdi:

"PKK'nın bu kararı, komşu Suriye de dâhil olmak üzere bölgede geniş kapsamlı siyasi ve güvenlik sonuçları doğurabilir. Suriye'deki Kürt güçleri, ABD güçleriyle ittifak halinde bulunuyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ofisi ile Dışişleri Bakanlığı, bu açıklamayla ilgili hemen bir yorum yapmadı. PKK'nın 1984'te başlattığı isyanından bu yana 40 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Örgüt, Türkiye ve Batılı müttefikleri tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor."

NYT: ERDOĞAN’IN SİYASİ ZAFERİ

ABD merkezli New York Times'taki haberde, PKK'nın kararı "bölge genelinde sarsıcı sonuçlar doğurabilecek bir gelişme" olarak nitelendi.

Bu adımın "Suriye'deki Kürt milis güçlerini de etkileyebileceği ve Türkiye sınırlarının ötesinde bölgesel dengelerde değişim yaratabileceği" yazılan haberde, kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için siyasi bir zafer anlamına gelebileceği belirtildi.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

"Bu kararın, PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesi'nde dağlık alanlarda saklanan üsleri üzerindeki etkisi henüz netlik kazanmadı. Türkiye, bu bölgedeki PKK hedeflerini defalarca bombalarken, Suriye'nin kuzeydoğusunu kontrol eden PKK bağlantılı grupları da sınırdaki güvenlik tehdidi olarak nitelendiriyor."

AFP: TARİHİ KARAR

Fransa merkezli AFP ise "PKK'ya bağlı haber ajansı, (örgütün) Türkiye ile silahlı mücadelesini sona erdirerek kendini feshedeceğini duyurdu" başlıklı haberinde PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Şubat ayında yaptığı fesih çağrısının bu sürecin başlangıcını oluşturduğunu belirtti. Haberde şu ifadeler yer aldı:

"Kürdistan İşçi Partisi (PKK) adlı silahlı grup, bugün tarihi bir karar alarak kendini feshetme ve Türkiye devletiyle 40 yıllık silahlı çatışmayı sona erdirme kararı aldı. Gruba yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı bu gelişmeyi duyurdu."

LE MONDE: PKK DAĞILDIĞINI AÇIKLADI

Fransız günlük gazetesi Le Monde, “Onlarca yıldır Türk hükümetiyle savaşan PKK dağıldığını açıkladı” başlığıyla gördüğü haberde, "Türk hükümetiyle onlarca yıl süren mücadelenin ardından, PKK feshedildiğini açıkladı. PKK, 26 yıldır İstanbul'un açıklarındaki İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine tarihi silah bırakma kararı aldı" ifadelerini kullandı.

FRANCE 24: TARİHİ KARAR

France 24 ise gelişmeyi “tarihi bir karar” olarak tanımladı: “PKK, örgütsel yapısını feshetme ve silahlı mücadeleyi sona erdirme kararı aldı. Bu karar, örgütün kuzey Irak’ta yaptığı kongre sonrası açıklandı. Örgüt, Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla bu adımı attığını ve Öcalan’ın süreci yöneteceğini belirtti. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ise cumartesi günü yaptığı konuşmada, ülkeyi ‘terör belasından kurtarmakta kararlı’ olduklarını söyledi.”

AL ARABİYA: BÖLGEDE GÜÇ DENGELERİ ETKİLENEBİLİR

Suudi merkezli Al Arabiya ise kararı "bölgedeki güç dengelerini etkileyebilecek potansiyel bir gelişme" olarak yorumladı. Kanalın İngilizce servisinde yer alan haberinde, özellikle Irak ve Suriye'deki Kürt yapılarının Türkiye, ABD ve İran gibi aktörlerle olan ilişkilerinin bu karardan nasıl etkileneceğinin mercek altına alınacağı belirtildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

"PKK'nın bu kararı, ABD güçleriyle ittifak halinde olan Kürt güçlerin bulunduğu komşu Suriye dahil olmak üzere bölge için geniş kapsamlı siyasi ve güvenlik sonuçları doğurabilir. Fırat Haber Ajansı, geçen hafta Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirilen PKK kongresinin kapanış bildirisi olduğunu belirttiği bir metni yayımladı. Kongre, şubat ayında cezaevinde bulunan lideri Abdullah Öcalan'ın fesih çağrısına yanıt olarak toplanmıştı."

RİA NOVOSTİ: PKK, 1 MART'TA TÜRKİYE'YE ATEŞKES İLAN ETTİ

Rusya merkezli Ria Novosti ise Erbil merkezli Rudaw'a dayandırdığı haberinde PKK'nın fesih kararını resmen duyurduğunu yazdı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın PKK'nın süreci oyalaması halinde askeri operasyonların yeniden başlayabileceği yönündeki uyarısına yer verilirken şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye'de terör örgütü olarak tanınan Kürdistan İşçi Partisi (PKK), kendini feshedeceğini ve silahlı mücadelesine son vereceğini açıkladı. Bu gelişme, Rudaw haber ajansı tarafından duyuruldu... Öcalan, 1999 yılından bu yana Marmara Denizi’ndeki İmralı Adası'nda ömür boyu hapis cezasını çekiyor. Öcalan şubat ayında yaptığı çağrıda PKK'ya fesih çağrısında bulunmuştu. Parti, 1 Mart'ta Türkiye'ye karşı ateşkes ilan etmiş ve mayıs ayında fesih kararının ele alınacağı bir kongre yapılacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise PKK'nın bu süreci oyalamaya çalışması ya da taktiksel manevralara başvurması halinde operasyonların yeniden başlatılacağı uyarısında bulunmuştu. Öcalan, daha önce de benzer çağrılar yapmış; özellikle 2013 ve 2015 yıllarında silahsızlanma yönünde çağrılarda bulunmuştu."