Dünyanın saygın bilimsel dergilerinden Nature'da yayınlanan bulgulara göre, Dünya'nın yüzeyindeki bazı altın ve diğer değerli elementlerin, gezegenin çekirdeğinden kaynaklanmış olabileceğini düşündürüyor.
Yeni çalışma, Hawaii Adaları'ndaki lav örneklerinde keşfedilen, altın ve platinle bağlantılı nadir bir metal olan rutenyum üzerine odaklanıyor.
Araştırmacılar, 100RU olarak bilinen bir izotop olan formlarından birinde ince bir varyasyon tespit etti. Bu tür, Dünya'nın metalik çekirdeğinde, kayalık dış tabakası olan mantodan biraz daha sık görülüyor.
Greek Reporter'a göre böylesine küçük bir fark daha önce hiç tespit edilmemişti. Geçmiş teknoloji neredeyse aynı olan bu izotopları birbirinden ayırt edemiyordu. Ancak Göttingen ekibi tarafından geliştirilen yeni yöntemler artık bu farklılıkların kesin olarak belirlenmesini mümkün kılıyor.
Almanya’daki Göttingen Üniversitesi’nden jeokimyacı Nils Messling ve ekibi, Hawaii adalarındaki volkanik kaya örneklerinde yaptıkları analizlerde Dünya’nın çekirdeğinden gelen izotoplar tespit etti. Messling; “İlk sonuçlar geldiğinde, kelimenin tam anlamıyla altın bulduğumuzu fark ettik” diyerek şaşkınlığını ifade etti.
Şimdiye dek bu iki izotop türünü birbirinden ayırmak mümkün değildi. Ancak Göttingen Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni izotopik analiz teknikleri sayesinde, ¹⁰⁰Ru’nun kökeni ayırt edilebildi. Ve bu analizler, bazı Hawaii bazaltlarının olağanüstü yüksek ¹⁰⁰Ru sinyalleri içerdiğini, yani çekirdek-manto sınırından gelen malzemeler taşıdığını ortaya koydu.
Bu keşif, Dünya'nın çekirdeğinden yüzeye küçük miktarlarda da olsa materyal taşındığını kanıtlıyor. Çalışmanın yazarlarından Matthias Wilbold; “Artık biliyoruz ki, süper ısınmış manto malzemesinden oluşan devasa hacimlerde kaya—yüzlerce katrilyon tonluk bir kütle—çekirdek-manto sınırından yükselerek Hawaii gibi okyanus adalarını oluşturuyor” dedi.