Ekol TV’de yayınlanan Bugün programında emniyet teşkilatında yapılan düzenlemeler, atamaların İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak olması ve emniyet mensuplarının yapılan değişiklikler neticesinde yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı.
2015 yılında yapılan düzenlemeyle başlayan süreçte, bazı emniyet müdürlerinin görev statülerinde aşağı yönlü değişiklikler yapılmıştı. Yeni düzenleme ile birinci sınıf emniyet müdürlerinin dahi ilçe emniyet müdürlüğü gibi daha alt kadrolarda görevlendirilmesi planlanıyor. Uzmanlara göre bu, teşkilattaki emir-komuta zincirinin bozulmasına ve kurumsal motivasyonun zayıflamasına neden olabilir.
"BİR ÜST RÜTBEYE ÇIKARIP İKİ ALT GÖREVE GETİRİYORSUNUZ"
Konuya ilişkin konuşan Emekli Emniyet Müdürü Haydar Özdemir, "Atamanın yapılmasıyla ilgili bir problem yok. Problem esasında şu, biz bir rütbeden başlayarak en üst rütbenin hayaliyle polis akademisinden mezun olduk. En üst rütbe ne? Biraz önce arkadaşlarımızın söylediği gibi İl Emniyet Müdürlüğü rütbesi. Yani birinci sınıf emniyet müdürlüğü. Onun daha üstü de sınıf üstü emniyet müdürlüğü olan emniyet genel müdürlüğü. Şimdi emniyet genel müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmayı şöyle değerlendirelim. Emniyet genel müdürümüz çok güzel bir dönem geçirdi. Üç yıl boyunca harika işler yaptı. O zaman tecrübelendi de bu konuyla ilgili olarak. Emniyet yönetmeyle ilgili de tecrübelendi. Emniyet Genel Müdürlüğü değişikliği yapılacak. Biz o zaman İstanbul Emniyet Müdürü yardımcısı yapalım. Emniyet Genel Müdürü. Bunun gibi bir şey oldu bu bizim için. Yani siz şimdi diyorsunuz ki birinci sınıf emniyet müdürü rütbesine erişmiş olan kişiyi ben ikinci sınıftan birinci sınıfa kadro bulamadığım için ben tekrar eskiden sizin üçüncü sınıf emniyet müdürüyken, dördüncü sınıf emniyet müdürüyken yani tek yıldız emniyet müdürü, iki yıldız emniyet müdürüyken yapmış olduğunuz geri işe verim diyorsunuz. Şimdi bu komiser yardımcısını da etkiliyor, başkomiseri de etkiliyor, emniyet amirliğini de etkiliyor. Bakın zamanında 2015 yılında yaptıkları değişiklikle emniyet amirliği rütbesini de bir aşağıya çektiler. Yani bizde emniyet amiri bir nevi ilçe emniyet müdür yardımcısı rütbesi seviyesindeydi. Karakol amiri yaptılar. Daha sonrasında büro amiri yaptılar. Bu arkadaşlarımızın o dönemde zaten morali bozulmuştu ki bunları bizler kendimiz yaşamıştık. Şimdi siz iki alt göreve getiriyorsunuz. Bir üst rütbeye çıkartıp iki alt göreve getiriyorsunuz kişiyi. Böyle bir düzenlemeden bahsediyoruz. Yani ben hani maaşına zam yaptım, işine son verdim diye bir cümle vardır insanların" diye konuştu.
''EMNİYETİN DNA'SI DEĞİŞİYOR''
Samimi Haber Genel Yayın Yönetmeni, Gazeteci Ali Fuat Duatepe, emniyetin DNA'sının değiştiğini öne sürerek şu ifadeleri kullandı:
Şimdi aslında bu gizli yürütülen bir çalışmaydı. Ben bunu öğrendim 29 Nisan'da. Samimhaber.com'da, internet sitesinde, köşe yasında yazınca bu konuda bir hareketlilik başladı. Şimdi bu son tasarıyla aslında emniyetin DNA'sı değişiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet, ast-üst ilişkisinin asla zedelenmemesi gereken iki kurumdur. Şimdi, ast-üst ilişkisini zedelerseniz ki FETÖ'nün yaptığı şeylerden bir tanesi budur. Dışarıdan talimatı almaya açık insanlar haline getirirsiniz. Onları kuruma doldurursunuz, onlarla yönetmeye başlarsınız. Şimdi, ast-üst ilişkisi yasalara bağlı şekilde eğitimleri alırken FETÖ devreye girdi ve bu sistemi ve bu zinciri kırdı.
750 KİŞİLİK YENİ KONTENJAN
Şimdi açık olan kadro sayısı 32. 32 kadro için deniliyor ki bu düzenleme ile 750 kişilik yeni kontenjan açılacak.
''ETKİ ALANINI AÇARSANIZ POLİS TEŞKİLATINI BOZARSINIZ''
Duatepe yapılacak olan değişikliğin Polis Teşkilatını bozacağını ifade ederek, ''40 yılını bu işe vermiş, güvenlik bürokrasisini iyi bilen birisi olarak söylüyorum, bu gidilen yol yanlış. Polis Teşkilatının DNA'sını bozar. Daha iç çatışmaları yoğunlaştırır. Bakın ben köşe yazılarımda yazdım. Dedim ki Emniyet Genel Müdürleri arasında tartışmalar yaşandı. Sen FETÖ'cüsün değilsin diye. Yani şimdi böyle bir ortamda siz etki alanını daha çok açarsanız Polis Teşkilatını bozarsınız. Polis Teşkilatını bozduğunuz zaman güvenlik bürokrasisinde büyük açıkları oluşur. Yani bugün, belki önümüzdeki günlerde çok gündeme gelecek sızıntılar var, köstebek iddiaları var, soruşturulması gereken bir sürü iddia var. Dolayısıyla siz etkiyi açık hale getirirseniz, bu düzenlemeyle DNA'sını bozarsanız önümüz daha kötü olur. 2015'teki düzenlemeyi aktardılar diğer konuklarımız. Oradan belli, hatalı sonuçları var. Bunu uzatmanın bir anlamı yok'' açıklaması yaptı.
TANIMLAMA NET DEĞİL
Öte yandan Duatepe ortada bir tasarı olduğuna vurgu yaparak, ''Tasarıda çok dikkat çeken bir iddia var. Birinci sınıf emniyet müdürlüğüne terfi ettirilen ya da birinci sınıf emniyet müdürlüğü olarak atanan kişiyle ilgili de tanımlama net değil. Yani dışarıdan bir Mülki amiri de siz birinci sınıfa emniyet müdürü olarak atayabilirsiniz'' ifadelerini kullandı.