Reuters haber ajansı, Suriye’nin BAE ve Almanya'da yeni tasarlanmış bir para birimi basmayı planladığını aktardı.

Üç kaynağa dayandırılan habere göre, ABD yaptırımlarının gevşetilmesiyle Körfez Arap ülkeleri ve Batılı ülkelerle ilişkilerin hızla iyileştiği ve Şam'a yeni fırsatlar sunulduğu belirtildi.

Suriye'nin yeni yöneticileri ile BAE arasındaki bağların derinleştiğinin bir başka işareti olarak, Şam perşembe günü BAE'nin DP World şirketiyle Tartus limanının geliştirilmesi için 800 milyon dolarlık bir başlangıç ​​anlaşması imzaladı.

Bu, ABD Başkanı Trump'ın salı günü ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarının kaldırılacağı yönündeki duyurusundan bu yana yapılan ilk anlaşma.

Suriye yetkilileri bu yılın başlarında Almanya ve BAE'de para basma olasılığını araştırmaya başlamış ve Avrupa Birliği'nin şubat ayında Şam'a yönelik yaptırımların bir kısmını hafifletmesinin ardından bu çabalar hız kazanmıştı.

Yeniden tasarımla, dolaşımda olan mor renkli Suriye lirası değerlerinden birinin üzerinden eski Suriye lideri Beşşar Esad'ın yüzü kaldırılacak.

Ayrıca on yıldan fazla süren iç savaşta Esad'ın en önemli destekçilerinden biri olan ve AB'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Suriye banknotlarını basan Avrupalı ​​firma sözleşmesini feshedince basımı üstlenen Rusya’yla da bu alışveriş rafa kaldırılacak.

HEM AVRUPA HEM DE KÖRFEZ MEMNUN

Avrupa devletlerini rahatsız eden Şam'daki yeni yöneticilerin Moskova ile süren ilişkileri, şubat ayında AB’nin Suriye'nin finans sektörüne yönelik yaptırımları askıya alma ve para basımına izin verme kararıyla yumuşama yönünde bir adım olarak değerlendirildi.

Suriyeli iki finans kaynağı, Suriye yetkililerinin, ülkenin Merkez Bankası Başkanı ve Maliye Bakanı'nın bu ayın başlarında BAE'ye yaptığı ziyaret sırasında ziyaret ettiği BAE merkezli Oumolat şirketiyle para basma anlaşması konusunda ileri düzeyde görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

Almanya'da devlet destekli Bundesdruckerei firması ile özel şirket Giesecke+Devrient'in ilgi gösterdiği belirtilirken, Suriyeli bir kaynak ve Avrupalı ​​bir yetkili, para biriminin hangisi tarafından basılacağı konusunda netlik olmadığını söyledi.

Bundesdruckerei sözcüsü, Suriye devletiyle para basma anlaşması için görüşme yapılmadığını söyledi.

BAE, Almanya ve Suriye yetkililerinden henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

SURİYE POUNDU İÇ SAVAŞTA REKOR SEVİYEDE DEĞER KAYBETTİ

Suriye banknotları bugün piyasada değersiz, ancak yetkililer ve bankacılar bunun nedenleri konusunda farklı görüşler dile getiriyor.

Yetkililer, sıradan vatandaşların yanı sıra kötü niyetli kişilerin de sterlin biriktirdiğini söylerken, bankacılar ise Suriye yetkililerinin döviz kurunu kontrol altına almak için parayı az miktarda tuttuğunu söylüyor.

Bankalar, tasarruflarına erişmeye çalışan mevduat sahiplerini ve işletmeleri düzenli olarak geri çeviriyor ve bu durum, ucuz ithalatın getirdiği yeni rekabetle zaten zor durumda olan ekonomi üzerindeki baskıyı artırıyor.

Suriye lirası, Esad'ın devrilmesi öncesinde yaklaşık 15.000 seviyesindeyken, cuma günü karaborsada yaklaşık 10.000 seviyesinde işlem gördü.

2011 yılında iç savaştan önce bir ABD doları sadece 50 pound değerindeydi.

DÜNYA BANKASI: BORÇLARIN ÖDENMESİYLE KREDİYE UYGUN HALE GELDİ

Dünya Bankası, cuma günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ve Katar'dan alınan ödemelerin ardından Suriye'nin 15,5 milyon dolar tutarındaki borcunun ödendiğini ve ülkenin yeniden inşa ve bütçe desteği için milyonlarca dolarlık hibe almaya hak kazandığını bildirdi.

Dünya Bankası, Suriye'nin 12 Mayıs itibarıyla Uluslararası Kalkınma Birliği'nde (IAB) en yoksul ülkelere yönelik herhangi bir bakiyesinin bulunmadığını bildirdi.

Banka bir bildiride, "Suriye'nin gecikmiş borçlarının temizlenmesinin Dünya Bankası Grubu'nun ülkeyle yeniden ilişki kurmasına ve Suriye halkının kalkınma ihtiyaçlarını ele almasına olanak tanıyacağından memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Rusya'ya gidiyor! Hakan Fidan Putin ile görüşecek
Rusya'ya gidiyor! Hakan Fidan Putin ile görüşecek
İçeriği Görüntüle

Banka, Suriye halkının daha iyi bir yaşam kurmasına, ülkenin ve bölgenin istikrara kavuşmasına yardımcı olabilecek programlar için kamu ve özel finansmanın harekete geçirilmesine yardımcı olmak amacıyla diğer ülkelerle birlikte çalışacağını bildirdi.

Bankadan yapılan açıklamada, Suriye ile ilgili ilk projenin, ekonomik ilerlemeyi sağlayacak, sağlık, eğitim ve geçim kaynaklarına kadar temel hizmetlerin sunulmasına yardımcı olacak su ve elektrik erişimine odaklanılacağını belirtti.

Banka, önerilen projenin, Dünya Bankası Grubu'nun Suriye'nin acil ihtiyaçlarını karşılamak ve uzun vadeli kalkınmaya yatırım yapmak amacıyla planladığı desteğin ilk adımı olduğunu belirtti.