Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, Aleyna Horasan'ın sunduğu Samimi Analiz Programı’nda üniversite tercih döneminde adayların dikkat etmeleri gereken konular hakkında önemli bilgiler verdi.
Kolay gibi görünen ama en zor sürecin tercih dönemi olduğunu belirten Tut, adaylara ilk olarak sakin olmaları gerektiğini söyledi.
"ADAYLAR KENDİ İLGİ VE YÖNELİMLERİNİ İYİ BİLMELERİ GEREKİYOR"
Tut, “Adaylarla ilk yüz yüze görüşmelerimizde kafalarını daha fazla karıştırıyoruz. Çünkü çok fazla bilgi kirliliği var. Listelerinde hiç hesapta olmayan üniversiteler çıkabiliyor. İlk etapta sakin olmaları gerektiğini tavsiye ediyoruz. Kendi ilgi ve yönelimlerini iyi bilmeleri gerekiyor. İki aşamalı bir süreç var öncelikle adaylara başarı sıralamalarına göre program listesi veriyoruz, daha sonra bunları araştırmalarını istiyoruz. İkinci aşamada ilgilerini ortaya çıkardıktan sonra da artık tercih sıralamalarını yapıyoruz” dedi.
"PUAN DEĞİL, SIRALAMA ÖNEMLİ"
Her yıl üniversite puan türleri arasında farklılıklar oluşabildiğini belirten Tut, tercih yaparken puana değil sıralamaya önem verdiklerini söyledi.
Tut, “Adaylar üniversitelerin bir önceki yılın puanına yettiğini söyleyerek tercih yapmaya geliyorlar ama bu puan değil sıralama sınavı. Kendi başarı sıralamaları önemli. Mesela 30 bin sıralamasındaki bir aday 15-20 bin bandından başlayıp yine kendi sıralamasının yüzde 30-40 bazı durumlarda yüzde 50 bin bandında listesini oluşturabilir” dedi.
Adayların 24 tercih hakkı bulunduğunun altını çizen Tut, tercih sıralaması yaparken dikkat edilmesi gerekenleri de paylaştı.
Tut, “Tek bir tercih de yapılabilir tamamen hepsi de dolabilir. Adayın idealleriyle ilgili bir durum ama sırf listeyi doldurmak için istemediğiniz program tercihleri yapmayın. Eskiden en iyiden en kötüye doğru sıralama yapılması gerekiyordu ama artık ÖSYM’nin de klavuzunda belirttiği gibi istek sıramız önemli" dedi.
Tercih dönemlerinin üniversitelerin reklamını en iyi yaptıkları dönem olduğunu belirten Tut, adayların mutlaka akademisyenlerle yüz yüze görüşmelerini, laboratuvarları vs. yerleşkeleri ziyaret ederek nasıl bir ortam olduğunu yerinde görmeleri gerektiğinin altını çizdi.