Giderek yükselen fiyatlar tüketici alışkanlığını değiştirmeye başladı. Vatandaş yiyecekte lüks sayılabilen et gibi giderek pahalanan ürünler yerine, atıştırmalık ve bisküvi türünden genellikle şişmanlatan yiyecekler yemeye başladı.
Bu koşullarda Sağlık Bakanlığı, obeziteyle mücadele kapsamında dikkat çeken bir çalışma başlattı. "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" adıyla bir kampanya başlatan Bakanlık, 81 ilde eş zamanlı olarak sokaklarda, caddelerde, meydanlarda, parklarda kurduğu stantlarda vatandaşların boy, kilo ve vücut kitle indeksi ölçümlerini yapıyor. Yapılan ölçümlerde vatandaşların boyu, kilosu ve vücut kitle indeksi (VKİ) belirleniyor.
Sağlık Bakanı Dr. Kemal Memişoğlu, başlatılan uygulama hakkında yaptığı açıklamada; “Hedefimiz, fazla kilonun zararları hakkında farkındalık yaratmak ve sağlıklı yaşam kültürünü toplum geneline yaymaktır” dedi.
Bakan Memişoğlu, uygulamanın Kızılay, Yeşilay ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde yürütüleceğini bildirdi. 10 Mayıs – 10 Temmuz 2025 tarihleri arasında en az 10 milyon kişiye ulaşılması planlanıyor.
KIRMIZI ETİN YERİNİ BİSKÜVİ ALINCA...
Ipsos tarafından hazırlanan tüketici alışkanlıkları araştırmasına göre, alışveriş sepetlerinde et gibi temel gıda ürünlerinin yerini bisküvi gibi büyük oranda atıştırmalık ürünler aldı. 19 Mart’ta yayımlanan rapora göre, kırmızı et, sepetlerdeki ilk 10 ürün arasına giremedi. Önceki yıllarda üst sıralarda yer alan tavuk eti bile bu yıl iyice gerileyerek 9. sıraya düştü.
Raporda, atıştırmalık tüketimindeki artışın temel nedenleri arasında ekonomik sıkıntılar, evde uzun zaman geçirmelerin başlaması ve bu ürünlerin hem maddi açıdan daha ulaşılabilir olması hem de psikolojik olarak “küçük bir ödül” işlevi görmesi gösterildi.
SAĞLIK OKURYAZARLIĞINI ARTIRMAK...
Kampanya kapsamında sahaya inen Bakanlık sağlık ekipleri, ölçüm sonuçlarına göre vatandaşlara bilgilendirme ve yönlendirme yapıyor. Ayrıca bireysel risk faktörlerine göre kişiye özel sağlıklı yaşam önerileri sunuluyor.
Bakan Memişoğlu, bu çalışmaların yalnızca ölçümle sınırlı kalmayacağını belirterek; “Sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik eğitim programları ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını teşvik eden saha uygulamaları ile hastalanmadan önce sağlığı koruyan bir toplum inşa etmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
KAMPANYA YAZ AYLARINDA DA SÜRECEK
Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü bu saha çalışması, sadece mevcut tabloyu ortaya koymakla kalmıyor; aynı zamanda uzun vadede obezite kaynaklı hastalıkların önlenmesi, toplumun sağlıklı yaşam davranışlarına yönlendirilmesi ve kamuoyunda bu konuda kalıcı farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Sağlık Bakanlığı'nın kampanyası yaz ayları boyunca Türkiye genelinde sürecek.