MERT SAYAN – HABER MERKEZİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Saint Kitts ve Nevis vatandaşlarının umuma mahsus pasaportlarla Türkiye'ye vizesiz girişine ilişkin muafiyet uygulaması askıya alındı. Bu düzenleme, 19 Nisan 2012 tarihinde imzalanan ve 25 Haziran 2012'de yürürlüğe giren karşılıklı vize muafiyeti anlaşmasının geçici olarak durdurulması anlamına geliyor. Yeni uygulama, 1 Mayıs 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
Karar, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3. maddesi uyarınca alındı. Bu madde, Türkiye Cumhuriyeti'ni bağlayan milletlerarası anlaşmaların belirli hükümlerinin yürürlüğe konması, uygulanmasının durdurulması veya sona erdirilmesi yetkisini Cumhurbaşkanı'na veriyor.
Bu kararın ardından, Saint Kitts ve Nevis vatandaşları Türkiye'ye girişlerinde vize almak zorunda kalacaklar. Bu durum, turizm ve ticaret alanlarında kısa vadeli etkiler yaratabilir. Ancak, kararın geçici bir önlem olduğu ve diplomatik ilişkilerde olumlu gelişmeler yaşanması durumunda yeniden değerlendirilebileceği belirtiliyor.
SAİNT KİTTS VE NEVİS ÜLKELERİ NEREDE?
Karayipler’de yer alan Saint Kitts ve Nevis, iki adadan oluşan küçük bir ada ülkesi olarak dikkat çekiyor. Küçük Antiller’in Rüzgaraltı Adaları’nda yer alan bu ülke, Amerika kıtasının en küçük bağımsız devletlerinden biri. Yaklaşık 269 kilometrekarelik bir alana sahip olan Saint Kitts ve Nevis, 2025 itibarıyla 46.922 kişilik bir nüfusu barındırıyor.
Başkent Basseterre, Saint Kitts adasında yer alırken, Nevis adasının merkezi ise tarihi dokusuyla bilinen Charlestown. 1983 yılında Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazanan ülke, parlamenter demokrasiyle yönetiliyor. Ekonomisi turizm, tarım ve finansal hizmetlere dayanan Saint Kitts ve Nevis, özellikle doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.