İstanbul bugün art arda yaşanan depremlerle sarsıldı. İlk olarak Silivri açıklarında 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirken, kısa süre sonra aynı bölgede 6.2 büyüklüğünde daha şiddetli bir sarsıntı yaşandı. Bu depremleri Büyükçekmece merkezli 5.9, 4.4, 4.8, 4.5 ve 4.9 büyüklüğünde beş ayrı artçı izledi.

Sarsıntılar, vatandaşları sokaklara dökerken, gözler yeniden Marmara Denizi’nin derinliklerinde beklenen büyük İstanbul depremine çevrildi. Depremler sonrası açıklama yapan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Marmara Bölgesi’nde kırılmayı bekleyen fay segmentlerinin hâlâ ciddi bir risk taşıdığını belirtti.

“Bu Segment Hâlâ Kırılmadı”

Silivri’nin, Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’nden geçen kısmında yer aldığına dikkat çeken Pampal, 1776 yılında aynı bölgede meydana gelen iki büyük depreme atıfta bulunarak, yaklaşık 50-60 kilometrelik bir fay segmentinin henüz kırılmadığını söyledi. Bu durumun, bölge için ciddi bir tehlike oluşturduğunu vurgulayan Pampal, 1999 depreminin ardından yapılan bilimsel çalışmalarda da bu riske dikkat çekildiğini ifade etti.

Yüzde 95 Olasılıkla 90 Yıl İçinde Deprem Bekleniyor

ABD’de yayımlanan bir çalışmayı hatırlatan Pampal, 2000 yılından itibaren bölgede 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin 30 yıl içinde olma ihtimalinin yüzde 64, 40 yıl içinde yüzde 75, 70 yıl içinde yüzde 91 ve 90 yıl içinde ise yüzde 95 olarak hesaplandığını söyledi. Pampal, “İstanbul ve çevresi, büyük deprem üretme potansiyeli en yüksek yerlerin başında geliyor. Bu gerçek artık göz ardı edilemez” dedi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan korkutan açıklama: Artçı depremler İstanbul kolu üzerinde dizilerek sürerse... Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan korkutan açıklama: Artçı depremler İstanbul kolu üzerinde dizilerek sürerse...

“Belki de Büyük Deprem Buydu”

Yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin büyük bir kırılmanın başlangıcı olabileceğini kaydeden Pampal, öte yandan bu sarsıntının uzun süredir beklenen büyük depremin kendisi olabileceğini de dile getirdi. “Bu bölgedeki fay, 6 ila 7 büyüklüğünde depremler üretebilir deniyordu. Belki de büyük deprem diye beklediğimiz buydu. Ancak 1776’daki kırığın ne kadarının tekrarlandığını bilmiyoruz. Bu nedenle hâlâ daha büyük bir ana şok yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

Uzmanlardan Çağrı: Hazırlıklı Olun

Uzmanlar, vatandaşlara deprem anında yapılması gerekenler konusunda hazırlıklı olmaları çağrısında bulunurken, kamu kurumlarının da olası büyük bir depreme karşı acil eylem planlarını gözden geçirmesi gerektiğini belirtiyor. Marmara’daki sismik hareketlilik dikkatle izlenmeye devam ediyor.