Yargıda tüm gözler ‘HSK mesaisi’ne başlayacak TBMM’de!

Abone Ol

Yargıda gözler HSK’ya seçilecek yeni üyeler için mesai yapacak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çevrildi.

8 Nisan’da başlayıp 16 Nisan’da sona eren başvuru sürecinde 5 üyelik için 101 başvuru yapıldı.

Bilindiği gibi HSK, 13 üyeden oluşuyor. Bu 13 üyenin ikisi (Adalet Bakanı ve Adalet Bakan Yardımcısı) doğal üye kabul ediliyor.

1. Daire Üyesi Havvanur Arslan ve Üye Prof. Dr. Çetin Aslan dışındaki 9 üyesinin görev süresi 7 Haziran 2025’te doluyor. Bu arada 9 üyenin (3’ü adli yargıdan 1’i de idari yargıdan olmak üzere) 4’ünü Cumhurbaşkanı 5’ini de TBMM Genel Kurulu seçecek.

Peki seçim süreci nasıl işleyecek?

HSK Üyeliği için TBMM’ye başvuru yapan 101 aday arasından her bir üyelik için 3 aday belirlemek üzere TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden oluşan bir Karma Komisyon kurulacak ve bu komisyonun çalışmaları sonrası belirlenen isimler TBMM Genel Kurulunda oylanmak üzere Genel Kurul’a havale edilecek.

TBMM Genel Kurulu, yapılacak olan gizli oylama ile HSK’nın yeni üyelerini seçecek.
Bu arada TBMM tarafından seçilecek 5 üyenin dağılımı da; Yargıtay üyeleri arasından 3 üye, Danıştay Üyeleri arasından 1 üye, 1 Üye de hukuk alanında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından belirlenecek şekilde olacak.

TBMM’deki seçimin bir uzlaşma zemininde gerçekleşebileceği dikkate alınırsa Genel Kurulda yapılacak olan oylamada CHP’nin dışarda kalacağı, 5 üyenin seçimi noktasında AK Parti-MHP-DEM “iş birliğinin” seçilecek adayları belirlemesi bekleniyor.

Tabi AK Parti-MHP ittifakına DEM Parti’nin vereceği destek karşılığında da seçilecek 5 üyeden birinin DEM’e yakın aynı zamanda akademisyen kökenli olması bekleniyor.

Aday profilleri ilginç!

TBMM Karma Komisyonu tarafından belirlenecek isimler arasında TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak gizli oylama ile seçilecek olan yeni HSK Üyeliği için 48’i Yargıtay Üyelerinden 6’sı Danıştay Üyelerinden 39’u Serbest Avukatlardan 8’i de Öğretim Üyeleri Akademisyenlerden olmak üzere toplam 101 aday ile beklenenin üzerinde bir başvuru gerçekleşti.

Adaylar içerisinde kamuoyu tarafından bilinen isimlerin yanında yargı camiasında iz bırakan isimlerle yargı içerisindeki belli gruplara yakınlığıyla bilinenler dikkat çekiyor.
Mesela adaylar arasında HSYK Genel Sekreterliği de yapan halen Yargıtay Birinci Ceza Dairesi Üyesi olan Bilgin Başaran var.

HAK-YOL GRUBUNUN ADAYI OLARAK BİLİNEN BAŞARAN’IN İLGİNÇ SERÜVENİ!

Bilgin Başaran, 2014 yılında yapılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği (HSYK) seçimlerinde aday olmuştu ancak yeterli oya ulaşamadığı için seçilememişti. Başaran, HSYK Genel Sekreterliği görevini yürütürken Yargıtay Üyeliğine seçilmiş 3. Ceza Dairesi’nde görevlendirilmişti. Başaran bu görevi yürütürken Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyeliği için adaylık başvurusu yaptı. Ancak Cumhurbaşkanı tarafından AYM üyeliğine atanmadı.

Başaranın AYM Üyeliği adayı olduğu süreçte TBMM eski Başkanı Mustafa Şentop tarafından desteklenmişti. Başaran AYM Üyeliği adaylığından da beklediği sonucu alamayınca bir önceki HSK seçimlerinde bir kez daha HSK Üyeliği için aday oldu. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde adaylık sürecini istediği gibi sonuçlandıramadı ve bir kez daha hüsrana uğradı. Yargı içerisindeki Hak-Yol grubunun adayı olarak gösterilen Bilgin Başaran’ın TBMM Karma Komisyonu çalışmalarıyla Genel Kurula sunulacak HSK Üyeliği için başvuru yapan 101 aday içerisinde müracaatını ilk teslim eden isim olması da dikkat çekti. Başaran halen Yargıtay 1. Ceza Dairesi Üyesi.

Adaylar içerisinde Ankara eski Cumhuriyet Başsavcısı ve 7. Ceza Dairesi Üyesi Harun Kodalak, bir süre önce Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez tarafından 3. Ceza Dairesi’nden alınıp başka bir dairede görevlendirilen Şerafettin Saka, Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Seyfi Han, Ankara eski Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Yüksel Kocaman, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi Hakan Yüksel gibi isimler dikkat çekiyor.

Öte yandan MHP camiasından önemli bir isim Avukat Tarkan Toper de HSK Üyeliği için adaylık başvurusunda bulunda. Türk Hukuk Enstitüsü’nde uzun süre Genel Başkanlık yapan, Ülkü Ocakları ve MHP’de önemli görevler alan Tarkan Toper Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

MANSUR YAVAŞ’A YAKIN İSİMLER

HSK Üyeliği için adaylık başvurusu yapan 48 Yargıtay Üyesi içinde Ankara Büyükşehir’in CHP’li Başkanı Mansur Yavaş’a yakınlığıyla bilinen isimler de var. Bunlardan biri 4. Ceza Dairesi Üyesi Yeşim Garipoğlu Özen.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen’in eşi de olan Yeşim Garipoğlu Özen, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesi Başkanlığı görevini yürütürken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un göreve başlamasından sonra Yargıtay Üyeliğine getirilmişti. Mansur Yavaş’ın, kamuoyunda “çek-senet davası” olarak bilinen davasının istinaf sürecinde verdiği kararla medyada yer bulan Yeşim Garipolu Özen’in eşi Prof. Dr. Muharrem Özen ise Yavaş’ın Belediye Başkanı seçilmesinden sonra ona tablosunu hediye etmesiyle gündeme gelmişti.

Ankara Büyükşehir’in CHP’li Başkanı Mansur Yavaş’a yakınlığıyla bilinen bir diğer isim ise İlhan Kara.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Üyesi olan Kara’nın Mansur Yavaş’a yakınlığı Yargıtay Camiasında herkes tarafından bilinen bir durum.

İKİ BELEDİYE BAŞKANININ KULİS İÇİN ADETA ANKARA’DA YATTIĞI SOSYAL DEMOKRATLARIN ADAYI ÖZTEMİZ!

Bunun yanında “sosyal demokratlar” grubundan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Üyesi olan Sebahattin Öztemiz de HSK Üyeliği için bulunan isimlerden biri. Sabahattin Öztemiz daha önce Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesiydi buradan 12. Hukuk Dairesi Üyeliğine geçti. Adanalı olan Öztemiz için Adana ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanları tarafından CHP “kontenjanından” seçtirilmeye çalışıldığı biliniyor.

Sebahattin Öztemiz’in, Adana Hatay ve Mersin üçgeninde yoğunlukta olan Nuseyri kökenli olduğu, aynı kökenden olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve yine Nuseyri olduğu konuşulan Mersin Büyükşehir Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından desteklendiği belirtiliyor.

HSK ÜYELİK SEÇİMİ, BAZI “GRUPLAR” İÇİN YÜKSEK YARGI’NIN KALBİNDE YAPILANMA FIRSATI!

Kamuoyunun çok yakından ilgilenmediği ancak tüm yargı mensuplarının gözünü kulağını çevirdiği TBMM’deki seçim süreci en çok da yargı içerisinde yapılanma ya da mevcut yapısını tahkim etmeyi amaçlayan grupları heyecanlandırıyor. Mesela Menzil Grubunun HSK’ya MHP kontenjanından girmek için yoğun çaba harcadığı konuşuluyor.

Evet HSK Üyelik seçimi gerçekten önemli.

Öyle ki önümüzdeki yıllara sarih yargı kadroları bu seçimle belirlenecek üyelerin tasarrufundan geçecek.

Ülke de yargı odaklı bir mücadele ve arınma sürecinin içindeyken HSK 1. Daire Başkanı dahil yargı çarkının bütün kodlarını belirleyebilecek bir mekanizmaya yargı dışı odaklardan “emir ve talimat” alacak, aidiyeti, meslek kuralları yerine belli bir guruba ya da vesayetçi anlayışları önceleyecek isimlere dikkat edilmeli.

Bunun yanında yargı hiyerarşisi yerine mensubiyet duyduğu grup ya da anlayışların “hiyerarşisini” uygulayacak olanların bu listelere sızması da muhakkak önlenmeli.
Son olarak; yargı kulislerinde, Yargıtay üyelerinden Hakan Yüksel, Seyfi Han ve Ergül Şahin ile Danıştay Üyelerinden Aysel Demirel’in seçilme şansının yüksek olduğunun konuşulduğuyla yazıyı noktalayayım.

Esenlikle kalın…