Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis perşembe günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB savunma fonlarına erişimi için, Yunanistan’a karşı 30 yıldır sürdürdüğü “savaş tehdidini” kaldırması gerektiğini söyledi.

MİÇOTAKİS’TEN KIŞKIRTAN AÇIKLAMALAR

1995 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki karasularını tek taraflı olarak altı deniz milinin üzerine çıkarması halinde "casus belli", yani savaş sebebi ilan etti.

Polisleri ısırdı, sabıka fotoğrafı yayılınca sahibi bulundu
Polisleri ısırdı, sabıka fotoğrafı yayılınca sahibi bulundu
İçeriği Görüntüle

Yunanistan lideri, “Türkiye, Avrupa savunma finansman araçlarına erişim istiyorsa, Yunanistan ve Kıbrıs’ın meşru endişeleri dikkate alınmalıdır,” dedi.

Skai radyosuna konuşan Mitsotakis, AB’nin yeni silah satın alma fonu Avrupa için Güvenlik Eylemi (SAFE) gibi projelere atıfta bulunarak, “Türk milli meclisinin meşhur casus belli’yi oylamasının üzerinden 30 yıl geçti. 30 yıl sonra, Türk dostlarımızdan bunu gündemden kaldırmalarını doğrudan istemenin zamanı geldiğini düşünüyorum,” dedi.

Mitsotakis, ikili ilişkilerin iyileştiğini gerekçe göstererek, bu mesajı yakında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileteceğini söyledi.

Mitsotakis, haziran ayı sonunda Lahey’de yapılacak NATO zirvesinde bu görüşmenin olabileceğini söyledi.

BU GİRİŞİMLER BAŞARISIZLIĞA MAHKÛM

Reuterse konuşan Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, Yunanistan'ın Türkiye'yi AB savunma projelerinden uzak tutmaya çalıştığı yönündeki soruya, Türkiye'nin Avrupa güvenliği açısından önemini göz ardı etme girişimlerinin başarısızlığa mahkûm olduğunu söyledi.

Kaynak, "İkili anlaşmazlıkları çok taraflı platformlara taşıyıp ülkemizi dışlamayı hedefleyen bir yaklaşım ortaya koymak hem iyi niyetle atılmamış bir adımdır, hem de akıllıca bir hareket değildir" dedi.

Ankara ve Atina, deniz yetki alanlarının belirlenmesine yönelik görüşmelere başlayıp başlayamayacaklarını araştırıyor.

Miçotakis, önümüzdeki aylarda iki ülke arasında üst düzey bir görüşmenin gerçekleşeceğini söyledi.