"Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Rusya İlişkilerini Yeniden Analiz Etmek: Siyasi, Ekonomik ve Stratejik Yönler" başlıklı sunum İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Doçent Dr. Müge Yüce tarafından gerçekleştirildi. Profesör Yüce, iki ülke arasındaki işbirliğinin temel vektörlerini vurgulayarak, ortaklığın güçlendirilmesi için mevcut zorlukları ve fırsatları özetledi.
Her iki ülkenin terörle mücadele mevzuatına ilişkin güncel konular Doçent Dr. Hüsnü Sefa Erıyıldız (Hukuk Fakültesi Devlet, Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalı) tarafından "Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Terörle Mücadele Mevzuatı: Genel Değerlendirme ve Uluslararası Terörizmle Mücadelede İşbirliği Fırsatları" başlıklı raporda ele alındı.
Dr. Bahar Küpe, adli işbirliğinin en önemli yönünü vurgulayarak, uluslararası terörizmle mücadelede etkili bir araç olarak Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında yabancı teröristlerin iadesi ve sınır dışı edilmesi konularına değindi.
Rusya Devlet Başkanlığı Akademisi RANEPA (Vladimir) Rektörü, 3. Sınıf Devlet Müsteşarı, eski Bakan ve Putin’in danışmanı Profesör Vyacheslav Yurievich Kartukhin, "Yapay Zekanın Devlet Sistemlerine Entegrasyonu ve Kullanımı" konulu bir sunum yaptı.
Türk-Rus İş Dünyası Başkanı ve Holding Yönetim Kurulu Başkanı Maksut Konyar ise konuşmasında iki ülkenin güvenlik kurumlarının bölgesel gerginliklerin azaltılmasındaki rolüne ve bunların ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesindeki etkisine dikkat çekti.
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Ortadoğu ve Suriye'deki değişim sürecinde Türkiye-Rusya etkileşiminin güvenlik üzerindeki etkisinden bahsetti.
Konferansta bölgesel güvenliğe ve Kafkasya ile Azerbaycan'ın iki ülke için önemine özel dikkat gösterildi. Uluslararası Suç ve Terörle Mücadele Teşkilatı Başkanı Türk asıllı Rusya Vatandaşı Hasan Enes Karahan konuşmasında eski Sovyet coğrafyasındaki etnik çatışmalar sorununa değindi: "Azerbaycan ve Kafkasya'nın Türk ve Rus dünyası için ortak önemi ve bu durumun yarattığı bölgesel güvenlik tehditleri", adlı konu ile birlikte potansiyel çatışma kaynaklarının ve ortak karşı koyma alanlarının altını detaylıca çizdi.
Hasan Enes Karahan, Rusya'nın iç süreçlerine müdahalenin gizli mekanizmalarına dikkat çekerek şunları söyledi: "Rusya'yı dış dünyadan izole etmeye çalışan kolektif Batı, bunu başaramayınca Rusya içinde etnik çatışmalar çıkarmaya başladı. Üstelik, bunu Rusya’daki Türkler üzerinden yapıyorlar, bunu yapanların en önemli hedefi ise Türkiye ile Rusya arasında hayal ettikleri Türk-Rus savaşını çıkarmaktır" dedi. Dış tehditlere karşı istikrar ve öz savunmanın sağlanması için ortak hareket etmenin önemini vurguladı. Karahan, özellikle konferansın düzenlenmesinde emeği büyük olan Atatürk Üniversitesi yönetimine şükranlarını iletti.
Konferansa Atatürk Üniversitesi rektörü, yönetimi, Erzurum Valiliği çalışanları ve Erzurum Belediyesi temsilcileri, fakülte dekanları ve profesörlerinin yanı sıra tanınmış akademik ve bir çok STK üyesi büyük katılım sağladı. Atatürk Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Türkez’in büyük katkılarıyla düzenlenen akademik panelin moderatörlüğünü de yine kendisi üstlendi. Oldukça verimli ve faydalı bir konferans oldu.
Uluslarası Konferans, Rus ve Türk heyetlerinin insani, bilimsel ve eğitim alanlarında daha fazla işbirliği yollarını ele aldıkları ortak öğle yemeği ile sona erdi. Öğlen yemeğine birbirinden değerli isimlerin katılımı ile taraflar arasındaki sohbet ayrı bir önem kazandı.
Karşılıklı saygı ortamında taraflar hediyeleşerek, küresel sınamalar karşısında Türk-Rus güvenlik ilişkilerini güçlendirmek için sürekli temas halinde olmanın ve deneyim alışverişinde bulunmanın önemini vurgulamışlardır.
Konferans, bölgesel güvenliğe yönelik yeni yaklaşımların şekillendirilmesi ve Türkiye ile Rusya arasında yapıcı bir diyaloğun geliştirilmesi açısından önemli bir adım olmuştur.