Dünya

BM, finansman krizini aşmak için revizyon planlıyor

ABD'nin dış yardım kesintilerinin ardından finansal sıkıntı yaşayan BM’de, üst düzey yetkililerin çözüm için kapsamlı bir revizyon planı düşündüğü ortaya çıktı. Revizyonun olması gerektiği konusunda bir konsensüs oluşmuş durumda ancak etkisinin "yıkıcı" olacağını savunanlar da var.

Abone Ol

Reuters’te yer alan habere göre, BM’nin üst düzey yetkililerinin üzerinde çalıştığı, "çok gizli" altı sayfalık belgede, kurum, önemli birimleri birleştirecek ve kaynakları dünya genelinde kaydıracak kapsamlı bir revizyon planlıyor.

İÇ YAZIŞMA ORTAYA ÇIKTI

Söz konusu belgede planın, BM kuruluşlarının, Trump’ın dış yardımları kesmesinin ardından yaşanan sıkıntıyla başa çıkma çabası olduğu belirtildi.

Belge, BM'nin onlarca kuruluşunu dört ana departman altında birleştirmeyi amaçlayan önerilerin bir listesini içeriyor: Barış ve güvenlik, insani ilişkiler, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları.

DEPARTMANLAR BİRLEŞECEK

Örneğin; bir seçenek kapsamında Dünya Gıda Programı, BM Çocuk Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü ve BM Mülteci Ajansı'nın operasyonel birimlerinin tek bir insani yardım kuruluşunda birleştirilmesi öngörülüyor.

Belgede, bazıları büyük, bazıları küçük, bazıları spekülatif olmak üzere bir dizi öneri yer alıyor ve bunların hepsi kabul edilirse, onlarca yıldır gerçekleştirilen en kapsamlı reformlar temsil edilecek.

BM AIDS ajansının DSÖ ile birleştirilmesini ve toplantılarda altıya kadar tercümana olan ihtiyacın azaltılmasını öneriyor.

Başka bir öneri ise BM kuruluşu olmayan Dünya Ticaret Örgütü'nün BM kalkınma ajanslarıyla birleştirilmesini öneriyor.

MÜLTECİLER TEDİRGİN OLDU

DTÖ sözcüsü İsmaila Dieng, kurumun "ayrı bir uluslararası anlaşmayla kurulduğunu ve bağımsız olarak faaliyet gösterdiğini" belirterek, "BM reformu ile ilgili devam eden tartışmaların bir parçası değildir." Dedi.

UNHCR sözcüsü Matthew Saltmarsh, kurumun mültecileri koruma konusunda "benzersiz bir yetkisi" olduğunu söyledi.

Konuya yakın bir yetkili, bunu bir başlangıç ​​noktası olarak nitelendirdi.

“BM'NİN DÜZENE SOKULMASI GEREKİYOR.”

Ancak iç öz değerlendirmenin dili, küresel organın hem destekçilerinin hem de eleştirmenlerinin uzun zamandır söylediği şeyi doğruluyor gibi görünüyor: BM'nin düzene sokulması gerekiyor.

Bir dizi gözlemde, notta "çatışan yetkiler", "kaynakların verimsiz kullanımı", "parçalanma ve tekrarlama" ve üst düzey pozisyonların şişkinliğinden bahsediliyor.

Ayrıca BM'nin karşı karşıya olduğu "sistemik zorlukları", Genel Kurul misyon ve programlar eklemeye devam ettikçe daha da kötüleşen sorunların anlatıldığı belgede, "Genellikle net çıkış stratejileri olmadan artan yetkiler ve karmaşıklıklar önemli örtüşmelere, verimsizliklere ve artan maliyetlere yol açtı" ifadeleri dikkat çekti.

ÇALIŞMA GRUBUNU GUTERRES GÖREVLENDİRDİ

Belge, geçtiğimiz mart ayında BM Genel Sekreteri António Guterres tarafından atanan bir çalışma grubu tarafından hazırlandı.

Guterres, o dönemde kurumun daha etkin hale gelmesi gerektiğini belirtmişti.

Bazı diplomatlar, çabayı ABD'nin daha derin kesintilerini önlemeye yardımcı olmak için proaktif bir adım olarak tanımladı.

Guterres'in sözcüsü Stéphane Dujarric, "Muhtıra, Genel Sekreter'in vizyonunun nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda üst düzey yetkililerden fikir ve düşünce üretme çalışmasının sonucudur" dedi.

“RADİKAL ADIMLAR OLMAK ZORUNDA”

Cenevre merkezli bir büyükelçi, BM personelinin yer değiştirmelerine "ciddi bir şekilde bakmanın" zamanının geldiğini belirterek, "Bu noktada cesur ve radikal olmaktan daha azı işe yaramayacak," ifadeleriyle reform fikirlerine destek verdi.

Guterres uzun zamandır BM reformu çağrısında bulunuyor. Genel Sekreter, 2017'de Trump ile yaptığı bir toplantıda ABD Başkanı'na dünya kuruluşunun "parçalanmış yapılar, karmaşık prosedürler, bitmek bilmeyen bürokrasi" ile boğuştuğunu söyledi.

KESİNTİLER VE JEOPOLİTİK DEĞİŞİMLER

Görev gücü yazısında herhangi bir ülkenin adı belirtilmese de "jeopolitik değişimler ve dış yardım bütçesindeki önemli kesintilerin Örgütün meşruiyetini ve etkinliğini tehdit ettiği" açıkça belirtilmiş.

Bu kapsamda 58 milyon dolarlık bir açıkla karşı karşıya olan BM insani yardım ofisi, personelinin %20'sini işten çıkardı.

UNICEF bütçesinin %20 oranında küçüleceği, BM göç ajansının bütçesinde %30'luk bir düşüş olacağı ve bunun 6.000 kampanyayı etkileyeceği öngörülüyor.

“KESİNTİLER YIKICI BİR ETKİYE SAHİP”

Kanada Büyükelçisi ve BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi Başkanı Bob Rae, pazartesi günü yaptığı açıklamada, kesintilerin "anında ve yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu" söyledi.

Rae, "Olanlar korkunç- mülteci kamplarındaki erzakları kesiyoruz" dedi.

Belge ayrıca bazı BM personelinin daha pahalı şehirlerden daha düşük maliyetli yerlere taşınmasını ve Roma'daki operasyonların birleştirilmesini öneriyor.

Geçtiğimiz hafta üst düzey BM yetkililerine gönderilen ve Reuters tarafından görülen daha kısa bir iç yazışmada, 16 Mayıs'a kadar New York veya Cenevre dışında gerçekleştirilebilecek işlerin bir listesini hazırlamaları söylendi.

BMGK PERSONELİNİ ETKİLEMEYECEK

İkinci muhtırada "Çalışma şeklimizi iyileştirmek, verimliliği en üst düzeye çıkarırken maliyetleri düşürmek için cesur ve acil adımlar atmalıyız" denildi.

Yüzlerce BM personeli 1 Mayıs'ta Cenevre'de iş kayıplarına karşı protesto düzenledi.

İlk yazıda, New York'taki BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi'ne doğrudan destek veren personelin kalmaya devam edeceği belirtildi.