MERT SAYAN – HABER MERKEZİ
Türkiye, deprem kuşağında yer alıyor ve bina güvenliğini sağlamak adına çeşitli adımlar atılırken, yasal mevzuattaki boşluklar da kapatılmaya çalışılıyor. Şu anda sorumluluk müteahhitlerde olsa da yapılacak düzenlemeyle inşaatta görev alan ustaların da bu sorumluluğu paylaşması hedefleniyor.
USTALARIN DAHA DİKKATLİ OLMASI BEKLENİYOR
Yeni düzenlemeyle birlikte, ustaların inşaat sırasında fark ettikleri ihmallerde söz sahibi olmaları ve kendi işçiliklerini daha özenli yapmaları bekleniyor.
Deprem sonrası binalarda oluşan hasarlardan inşaat ustalarının da sorumlu tutulmasını öngören yasal düzenlemede sona gelindi.
“YÖNETMELİĞİN KISA ZAMANDA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, yaptığı açıklamada; “İnşaat ustalarının yaptığı hatadan ya da işin sorumluluğundan dolayı ceza almaması sistemin en büyük açığı. Ustaların da ceza almasını sağlayacak düzenlemede son rötuşlar yapılıyor, yönetmeliğin kısa zamanda çıkmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
YETKİ BELGESİ OLMAYAN USTAYA ŞANTİYE YASAĞI
Yeni düzenlemeyle birlikte, mesleki yeterlilik veya ustalık belgesi bulunmayan ustaların şantiyelerde çalışması mümkün olmayacak. Yapı müteahhitleri ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yalnızca yetki belgesine sahip ustaları görevlendirebilecek.
Şahin, 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi’nin ardından doğal afetlere karşı önlem olarak ‘Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un çıkarıldığını hatırlatarak, bu sayede denetim sisteminin daha sağlam ve etkin bir yapıya kavuştuğunu belirtti.
“İŞÇİLİK HATASI OLDUĞUNU YAZDIK”
Şahin, doğal afetler yaşandıktan sonra değil, öncesinde tedbir alınması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Kanunla inşaat sektöründeki paydaşlardan sadece yapı denetim firmalarının mevzuatı, cezaları ve sorumlulukları belirlendi. İnşaat ustalarının mevzuatları ve sorumlulukları konusunda büyük bir boşluk bulunuyor. Ülkemizde yaşanan depremlerde hiçbir usta ceza almadı. Her deprem raporunda işçilik hatası olduğunu yazdık. İzmir Depremi'nden sonra bunu gündeme taşıyarak, bir rapor hazırladık. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde de bu ortaya çıktı”.
"İNŞAATTA USTANIN ROLÜ KRİTİK"
Terzi örneği üzerinden durumu açıklayan Şahin, en kaliteli kumaş verilse bile terzi iyi değilse ortaya kötü bir kıyafet çıkabileceğini belirtti. Aynı durumun inşaat sektörü için de geçerli olduğunu vurgulayan Şahin, ustaların yapıların sağlamlığı açısından hayati bir rol üstlendiğini ifade etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meslek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yetki belgeli usta çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslara yönelik önemli bir çalışma yaptığına işaret eden Şahin; “İnşaat ustalarının yaptığı hatadan ya da işin sorumluluğundan dolayı ceza almaması sistemin en büyük açığı. Ustaların da ceza almasını sağlayacak düzenlemede son rötuşlar yapılıyor, yönetmeliğin kısa zamanda çıkmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“YAZILIM PROGRAMIYLA USTALARIN KAYDI TUTULACAK”
Şahin, ustalara yönelik düzenlemeyle birlikte oluşacak yapının önemine değinerek, şu bilgiyi verdi:
“Bundan sonra ustaların da kayıtları tutulacak. 'ŞantiyeM' yazılım programıyla usta kayıtlarının elektronik ortamda tutulması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sağlanacak. Düzenleme çıktığında mesleki yeterlilik veya ustalık yetki belgesi kaydı olmayan hiçbir usta şantiyelerde görev alamayacak. Yapı müteahhidi ve şantiye şefi, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramayacak. Yapım işlerinde çalışacak yapı ustalarının e-Devlet Kapısı üzerinden ŞantiyeM sistemine kaydolması ve 5 yılda bir kaydını yenilemesi zorunlu olacak”.
“İŞE GİRİŞ SORUMLULUĞU ŞEF DE OLACAK”
Şantiye şeflerinin, işveren veya alt işveren tarafından çalıştırılmaya başlanan tüm yapı ustalarının işe başlama ve işi bırakma bilgilerini 3 gün içinde ‘ŞantiyeM’e kaydetmekle yükümlü olacağını vurgulayan Şahin; “Şantiye şefi yapım işini, ruhsat eki etüt ve projelerini talimatlarına uygun gerçekleştirecek. Ayrıca, inşaat ve tesisat işlerinde ilgili teknik düzenlemelere uygun malzeme ve işin niteliğine uygun makine ve ekipman kullanmakla, çalıştıkları yapım işinde iş sağlığı ve güvenliği kurallarına ve çevrenin korunmasına uygun hareket etmekle yükümlü olacak” dedi.