Dünya

İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını genişletme planına tepkiler arttı

İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını genişletme ve ablukayı sıkılaştırma planlarını hayat geçirmek için onayladığı "Gideon'un Savaş Arabaları" saldırıları ilanına başta Avrupa olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşlardan art arda tepkiler geldi. Avrupalı liderlerin tepkilerinde insani yardımın ulaştırılması konusuna yoğunlaşıldı.

Abone Ol

AB: İŞGALCİ GÜÇ OLARAK İSRAİL, İNSANİ YARDIM SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜ

AB Dış Politika Şefi Kaja Kallas, Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Hadja Lahbib ve Akdeniz'den sorumlu Komisyon Üyesi Dubravka Suica tarafından yapılan ortak açıklamada “İşgalci güç olarak İsrail, uluslararası hukuk uyarınca insani yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamakla yükümlüdür” denildi.

Açıklamada ateşkes ve rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunulurken, İsrail tarafından 4 Mayıs'ta onaylanan yeni "yardım dağıtım sistemi"nden duyulan endişe dile getirildi.

Açıklamada ayrıca BM ve yardım grupları tarafından eleştirilen bu yeni sistemin, yardım dağıtımını insani olmayan aktörlere ve özel güvenlik şirketlerine devrederek insani ilkelerin altını oyduğu belirtildi.

MACRON: “İNSANLAR HİÇBİR ZAMAN, BU KADAR MAHRUM BIRAKILMADI”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise İsrail tarafından planlanan Gazze nüfusunun zorla yerinden edilmesini “kabul edilemez” olarak nitelendirerek, “İnsanlar hiçbir zaman, hiçbir zaman bu kadar uzun süre tıbbi bakımdan mahrum bırakılmamış, yaralılar dışarı çıkarılamamış, gıda, ilaç ve sudan mahrum bırakılmamıştır” dedi.

Fransa lideri, İsrail'in hiçbir kurala uymadan hareket etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

YUNANİSTAN, MISIR PLANINA SICAK BAKIYOR

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi ile yaptığı görüşmede, Atina'nın Gazze'nin yeniden inşası için Arap planına sıcak baktığını, Mısır'ın burada öncü bir rol oynadığını dile getirdi.

ALTI AVRUPA ÜLKESİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

İspanya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Norveç ve Slovenya da İsrail'in Gazze'deki işgalini genişletme planına tepki gösterdi.

Altı Avrupa ülkesinin dışişleri bakanlarının imzasının bulunduğu ortak açıklamada, "İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını genişletme ve Gazze Şeridi'nde uzun süreli bir İsrail varlığı kurma planının açıklanmasından duyduğumuz derin endişeyi dile getiriyoruz. Bu, bir başka çizgiyi daha aşacak, yeni ve tehlikeli bir tırmanışa işaret edecek ve iki devletli çözüme dair umutları tehlikeye atacaktır" denildi.

“ZORUNLU GÖÇÜ KARARLI BİR DİLLE REDDEDİYORUZ”

Gazze'de yeni ve daha fazla askeri tırmanışların Filistinli sivil halk için zaten felaket olan durumu daha da kötüleştireceği ve esirlerin hayatlarını tehlikeye atacağı vurgulanan açıklamada, "Gazze'de demografik veya topraksal her türlü değişikliği, nüfusun kalıcı olarak yerlerinden edilmesini zorlayacak veya bunu kolaylaştıracak her türlü planı kararlı bir dille reddediyoruz. Bu, uluslararası hukukun ihlali anlamına gelecektir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında "Tüm nüfusun insani yardıma erişimini garanti altına almayan bir sisteme şiddetle karşı çıkıldığı" aktarılarak, "Gazze, Filistin halkına ait olan Filistin Devleti'nin ayrılmaz bir parçasıdır" denildi.

“GİDEON'UN SAVAŞ ARABALARI” PLANI

İsrail kabinesinin pazartesi günü onaylayarak duyurduğu Gazze'de işgali genişletecek saldırı planına tepkiler artıyor.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, 3 aşama şeklindeki saldırı planıyla, Hamas'ı İsrail’in istediği şartlarda esir takası anlaşmasına zorlamak ve hareketin askeri gücünü yok etmek hedefleniyor.

Tel Aviv yönetimi planı, "Gideon'un Savaş Arabaları" olarak adlandırdı.

2 MİLYON GAZZELİ HAVADAN VE KARADAN SALDIRILARLA SÜRÜLECEK

Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in planı olan Gideon'un Savaş Arabaları planı, 2 milyondan fazla Gazzelinin, Şeridin güneyindeki "Philadelphi Koridoru" ile "Morag Koridoru" arasındaki bir bölgeye sürgün edilmesini öngörüyor.

İsrail ordusunun hazırlıklarını tamamlamasının ardından kalıcı işgal için havadan ve karadan Gazze'nin tüm bölgelerine yoğun saldırılara başlayacağı ve halka toplu zorla göç çağrıları yapılacağı belirtildi.

İsrail’in Filistinlileri kabul etmeleri için pek çok ülkeyle yoğun müzakereleri yürüttüğü de aktarılıyor.

Filistinlilere insani yardımın sürgün tamamlandıktan sonra verilmesi planlarına göre izin verilecek yardımların da daha az olacağı ve sıkı denetimle yapılacağı belirtiliyor.

Hamas mensuplarının teslim olmalarını hedeflendiği belirtilen haberlerde, Gazze'nin tamamının kalıcı olarak işgal edilmesinin birkaç ayı bulacağı iddia ediliyor.