Vatikan'daki papalık seçiminde (Konklav), Sistine Şapeli'nin bacasından yeni papanın seçildiğini ilan eden "beyaz duman" yükseldi.

AMERİKALI KARDİNAL ROBERT FRANCİS PREVOST

Konsey, Kardinal Robert Francis Prevost'u Roma'nın 267. Piskoposu olarak seçti.

Yeni papa, Kardinal Protodeacon Dominique Mamberti tarafından bekleyen kalabalığa duyuruldu.

Aziz Petrus Bazilikası'nın merkezi locasından, Kardinal Protodeacon Dominique Mamberti, "Habemus Papam" formülünü telaffuz ederek, Roma ve tüm dünyaya Robert Francis Kardinal Prevost'un Papa Leo XIV olarak seçildiği haberini duyurdu.

İLK SÖZLERİ

Papa XIV. Leo'nun ilk sözleri, “Hepinize barış olsun!"  oldu.

21 Nisan’da Katolik Ruhani Lideri Papa Francis’in hayatını kaybetmesinin ardından, yalnızca dini bir figür değil siyasi yönleriyle de küresel öneme sahip olan papalık makamına kimin oturacağı Hristiyanlar kadar tüm dünyada merakla bekleniyordu.

Katoliklerin aşina olduğu, ‘‘Bir sonraki Papa’yı tahmin etmek her zaman belirsizlik taşır; önerdiğimiz isimlerin hiçbiri de seçilmeyebilir’’ öğreti bu defa da doğrulandı. Basında yer alan, Fransız, Lübnan vb ülkelerden öne çıkan isimler değil, ABD’den seçildi yeni papa.

XIV. LEO- AMERİKA'DAN İKİNCİ PAPA

Papa Leo XIV, önceki Papa Francis'ten sonra Amerika'dan gelen ikinci Roma Papa. Ancak Augustinian tarikatından seçilen ilk papa oldu.

Amerika kıtasının kuzey kesiminden olan 69 yaşındaki Robert Francis Prevost, Augustinianların iki dönem üst üste başkanı seçilmeden önce Peru'da uzun yıllar misyoner olarak çalıştı.

İLK AUGUSTİNUS PAPASI

Roma'nın yeni Piskoposu, 14 Eylül 1955'te Chicago, Illinois'de Fransız ve İtalyan kökenli Louis Marius Prevost ve İspanyol kökenli Mildred Martínez'in oğlu olarak doğdu.

Louis Martín ve John Joseph adında iki erkek kardeşi var.

Çocukluğunu ve gençliğini ailesiyle birlikte geçirdi ve önce Augustinus Babaları Küçük Semineri'nde, sonra da Pensilvanya'daki Villanova Üniversitesi'nde Matematik ve Felsefe alanında eğitim gördü.

MESLEĞE 1978’DE BAŞLADI

Aynı yılın 1 Eylül'ünde Chicago'daki İyi Tavsiye Meryem Ana Eyaletindeki Saint Louis'deki Saint Augustine Tarikatı'nın (OSA) novisyatına girdi ve 2 Eylül 1978'de ilk mesleğini icra etti.

1999 yılında Chicago'daki "İyi Öğütlerin Annesi" Augustinus Eyaletinin İl Öncelikli Papası seçildi ve iki buçuk yıl sonra, Saint Augustine Tarikatı'nın Olağan Genel Bölümü onu Öncelikli Papa olarak seçti ve 2007'de ikinci dönem için onayladı.

Ekim 2013'te Chicago'daki Augustinian Eyaletine döndü ve Saint Augustine Manastırı'nda eğitim direktörü, birinci danışman ve eyalet papazı olarak görev yaptı. Bu görevlerini, Papa Francis'in 3 Kasım 2014'te kendisini Chiclayo Peru Piskoposluğu'nun Apostolik Yöneticisi olarak atayarak Sufar Piskoposluğu'nun Piskoposluk rütbesine yükseltmesine kadar sürdürdü.

Papa ilk turda seçilemedi Papa ilk turda seçilemedi

2015'TEN 2023'E KADAR PERU CHİCLAYO PİSKOPOSU

26 Eylül 2015'te Papa Francis tarafından Chiclayo Piskoposu olarak atandı. Mart 2018'de Peru Episkopal Konferansı'nın ikinci başkan yardımcısı seçildi ve burada Ekonomik Konsey üyesi ve Kültür ve Eğitim Komisyonu başkanı olarak görev yaptı.

Papa, 30 Ocak 2023'te onu Piskoposlar Dikasteryumu Valisi ve Latin Amerika Papalık Komisyonu Başkanı olarak Roma'ya çağırdı ve Başpiskopos rütbesine terfi ettirdi.

4 Ekim 2023'te Papa Francis, onu Evanjelizasyon Dikasterleri'nin (İlk Evanjelizasyon ve Yeni Özel Kiliseler Bölümü), İnanç Doktrini'nin, Doğu Kiliseleri'nin, Ruhban Sınıfı'nın, Adanmış Yaşam Enstitüleri ve Apostolik Yaşam Toplulukları'nın, Kültür ve Eğitim'in, Yasama Metinleri'nin ve Vatikan Şehir Devleti Papalık Komisyonu'nun üyeliğine atadı.

PAPA FRANCİS İÇİN TESPİH DUASINI YÖNETTİ

Bu yılın 6 Şubat'ında Arjantinli Papa onu Piskoposlar Nişanı'na terfi ettirerek, kendisine Albano Banliyö Kilisesi unvanını verdi.

Prevost, selefinin son olarak “Gemelli” hastanesinde yatması sırasında, 3 Mart’ta Aziz Petrus Meydanı’nda Papa Francis’in sağlığı için tespih duasını yönetti.

ÖNCEKİ PAPA’NIN ETKİSİ

266. Papa Francis, görev süresi boyunca 108 kardinal atayarak konklavın yapısını önemli ölçüde etkileyen değişimler yaptı.

Seçme hakkına sahip kardinallerin yüzde 51’inin Avrupalı ülkelerden geldiği sistem onun döneminde şu şekilde dağıldı;

Papa Francis’in atadığı 108 kişinin yüzde 38’i Avrupa’dan, yüzde19’u Latin Amerika ve Karayipler’den, yüzde 19’u Asya-Pasifik’ten, yüzde 12’si Sahra altı Afrika’dan, yüzde 7’si Kuzey Amerika’dan ve yüzde 4’ü Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan geldi.

Papa Francis, daha önce hiç kardinalleri olmayan 25 ülkeden kardinaller atayarak önemli bir değişimin önünü açtı.