Japonya’da Nikkei/TV Tokyo anketinin son verilerine göre Başbakan Shigeru Ishiba kabinesine destek oranı %40’a geriledi.
Araştırmada kabineye destek verenlerin oranı, Ishiba’nın ekim ayında göreve gelmesinden bu yana en düşük seviyeye geriledi.
GIDA VE ENERJİ ARTIŞINA TEPKİ
Düşüşte, gıda ve enerji fiyatlarındaki artış gibi yüksek fiyatlardan kaynaklanan şikayetlerin ana faktörler olduğu belirtildi.
Şubat ayının ilk haftası gerçekleşen ABD-Japonya zirvesi nispeten desteği arttırmasına rağmen, Trump yönetiminin tarife aralığından kaçamayan Ishiba yönetimine güven oranı zayıfladı.
İktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin onay oranı da 3 puan düşerek yüzde 30'a gerilediği bildirildi.
DESTEK DÜŞTÜ, DESTEKLEMEYENLER ARTTI
Öte yandan, kabineyi desteklemediklerini belirtenlerin oranı da 2 puan artarak yüzde 52'ye çıktı ve bu, kabinenin göreve başlamasından bu yana en yüksek seviye oldu.
Kabinenin ele alması gereken en önemli öncelik sorulduğunda, katılımcıların çoğunluğu olan %44, "Enflasyona yanıt" dedi. "Ekonominin tamamı" %34 ile, "emeklilik sorunları" ise %29 ile bunu takip etti.
PİRİNÇTE SON 50 YILIN EN YÜKSEK ARTIŞI
Japon halkının siyasetten memnuniyetsizliğine neden olan önemli bir faktör olarak gösterilen enflasyon, geçen ay yayınlanan bir ankette katılımcıların %82'si siyasetle ilgili "şikayetleri" olduğunu ve bunun başlıca nedeninin "yüksek fiyatlar" olduğunu söyledi.
Japonya basınında, tüketici fiyatlarının (taze gıdalar dahil TÜFE) geçen ay yıllık bazda %4,0 artarak Ocak 2023'ten bu yana iki yıl içinde ilk kez tekrar %4 aralığına girdiğini belirtiyor. Ancak gıda ürünleri arasında taze gıdanın fiyatı yıllık bazda %21,9 artarak Kasım 2004'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Özellikle pirinç fiyatları bir yılda %70,9 artarak karşılaştırılabilir istatistiklerin mevcut olduğu 1971'den bu yana en yüksek artışı kaydetti.
TRUMP-ISHIBA GÖRÜŞMESİNE TEPKİLER
Ayrıca Başbakan Ishiba'nın Trump ile yaptığı ilk zirve toplantısı başlangıçta umut verici olarak görülse de kısa süre sonra olumsuz eleştiriler arttı.
Nikkei anketinde, katılımcıların %47'si ABD-Japonya zirvesini "olumlu” bulduğunu, %42'si ise olumlu bulmadığını söyledi.
ABD-Japonya zirvesinden hemen sonra, Japon politikacılar ve medya, dostça bir atmosfer yaratıldığını söylese de Başbakan Ishiba’nın toplantı sırasında Trump'a baskı yapmadığı, ABD savunma harcamalarını artırdığı ve gümrük vergileri nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu.
Japonya ile ilgili analizlerini paylaşan uzmanlar, uzun vadeli deflasyondan çıkma sürecinde olan ülkede fiyatlarda keskin bir artış yaşandığı ve ithalat fiyatlarındaki artışın düşük yenle birleşince halk için kötüleşen bir ekonomiye döndüğünü belirterek, bu koşullar altında, diplomasi tek başına hükümete güveni arttırmayacağını vurguluyor.