Kasım ayında reklam engelleyici politikasıyla gündeme gelen YouTube'un ardından, bu kez güzellik endüstrisindeki bir uygulama tartışma konusu oldu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Doğan, kalıcı oje uygulamasının tırnak yapısına olumsuz etkilerine dikkat çekerek,

"Son yıllarda sıklığı artan kalıcı oje uygulamalarının tırnak sağlığı üzerindeki etkisi, özellikle sabitleme ve çıkarma aşamalarındaki işlemler ve kullanılan UV ışınları nedeniyle endişe verici." dedi.

Sağlıklı tırnakların önemine vurgu yapan Doğan, çevresel faktörlerin, enfeksiyonların, travmatik müdahalelerin ve uygun olmayan kozmetik uygulamaların tırnak sağlığını bozabileceğini belirtti. Özellikle kalıcı oje uygulamalarında kullanılan kimyasalların ve çıkarma işlemlerindeki mekanik uygulamaların tırnağa zarar verebileceğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Sibel Doğan, kalıcı oje uygulamalarında kullanılan UV lambalarının, sık tekrarlanan uygulamalarda derine inebilen UVA ışınları yaydığını ve bu ışınların uzun vadede deri sağlığına zarar verebileceğini ifade etti.

"UVA'nın erken yaşlanmaya neden olduğunu unutmamak önemli. Bu tür uygulamalar, özellikle UV ışığına karşı hassas olan kişilerde cilt kanseri riskini artırabilir." şeklinde uyardı.

Kozmetik uygulamalarda hijyenik koşulların sağlanması ve ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Doğan, halkı sık sık bu tür uygulamalardan kaçınmaya çağırdı.

Bu gelişmeler, güzellik endüstrisindeki uygulamaların sağlık üzerindeki potansiyel etkileri konusunda daha fazla bilinç oluşturulmasını ve kullanıcıların bu tür uygulamalara karşı daha bilinçli olmalarını beraberinde getiriyor.