Büyük bir depremde... İşte İstanbul'un tahliye senaryosu
Büyük bir depremde... İşte İstanbul'un tahliye senaryosu
İçeriği Görüntüle

AFAD, bugün Konya'nın Kulu ilçesinde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini kaydetti. Saat 15.46'da meydana gelen deprem yerin 18.73 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Deprem, Konya'nın yanı sıra başta Ankara olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Öte yandan AFAD ve belediye ekipleri, bölgede inceleme başlattı.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, depremin Cihanbeyli fayında gerçekleşmiş olabileceği söyledi. CNN Türk'e konuşan Pampal, bölgede 7 büyüklüğündeki depremlere gebe faylar olduğunu anlattı:

Ben de Ankara'dayım hissettik depremi. Konya'da olduğu için Ankara'ya çok güçlü etki etmez. Bölgede olmayacak iş değil, geçtiğimiz hafta Cihanbeyli civarında 4.5 civarında bir deprem olmuştu. Konya'nın içinden geçen fay da var.

Simav civarında olan depremler bu fayın Batı ucunda medyana geliyordu. Bu depremlerse Afyon Akşehir, o fayın devamında uzanan bir zondur bu. Bu büyüklükte deprem üretebilecek çok fazla fay var bunlardan biri de Cihanbeyli, muhtemelen onun neden olduğu deprem. 5 normal çünkü bu fay 6- 6.5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip.

Bu deprem şaşırtmasın. Ankara çevresinde de Konya çevresinde de zannedildiğinin aksine çok fazla aktif fay var.

TUZ GÖLÜ 7,5 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR DEPREM ÜRETEBİLİR

Bu depremin artçılarının olabileceğini ifade eden Pampal; ''Artçılar 4 4,2'ye kadar büyüklükte olacaktır. Yani Haymana'dan başlayıp, Bor'a kadar giden ve 7,5 büyüklüğe kadar deprem üretme potansiyeli olan Tuz Gölü fayı var.

Bunlar daha önce de depremler üretti, güncel dönemde de yaşıyoruz. Daha büyükleri de mümkün. Konya içinden geçen oldukça uzun ve 7 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylar var. Bunlar geçmişte bilinmediği için iç Anadolu deprem risk haritasında hep beyaz görünüyor, biz bunları yıllardır anlatıyoruz.

Bu faylar artık bilim camiasının gündeminde. Abartılacak bir durum değil. Devamı mümkün. Bu depremin artçıları da olmaya devam edebilir. Artçılar 4.2 büyüklüğünde olabilir'' ifadelerini kullandı.

''FAY HATTI BİN YILDAN UZUN SÜREDİR KIRILMAMIŞ''

Pampal açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Konya için de Ankara için de Eskişehir için de tehlike var. Batı'ya doğru Tuz Gölü fayı var 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyi var. Kırılırsa 7'den büyük bir deprem üretebilir. Bu fay hattı bin yıldan uzun süredir kırılmamış.

Abartı gibi geliyor ama değil, Türkiye'nin depremden muaf bölgesi yok. Her yerde aktif fay hattı var. Depremin uzak etkisi olabilir. Bunlar sürpriz konular değil. Türkiye için deprem bir gerçek. Nerde ne zaman olacak tartışmalarını bir kenara bırakıp hazırlık yapılmalı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da depremin ardından "Konya'da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem Ankara’da da hissedilmiştir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak gelişmeleri yakından takip ediyor, tüm ekiplerimizle teyakkuzda bulunuyoruz" açıklamasını yaptı.

''KURUMLARIMIZ İNCELEMELERİNİ SÜRDÜRÜYOR''

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de depremle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "AFAD verilerine göre Konya Kulu merkezli 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Ankara ve çevre illerde de hissedilen deprem ile ilgili başta AFAD olmak üzere tüm kurumlarımız incelemelerini sürdürmektedir. Resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz" ifadelerine yer verildi.