Osmanlı padişahlarından 2. Abdülhamid’in mirasıyla ilgili yıllardır süren hukuk mücadelesinde önemli bir gelişme yaşandı.
Mahkeme, Abdülhamid’in torunları arasından 71 kişiyi resmî varis olarak kabul etti. Ancak mirasın taşınmaz kısmına dair talepler, 1924 yılında çıkarılan bir yasa nedeniyle reddedildi.
SAHTE MİRASÇILARA ELEME
Bilirkişi raporunda, ilk evliliğini 1863'te yapan Abdülhamid'in diğer evlilikleri ve birinci kuşak soyağacından doğan çocukları sıralandı. Çocuklarından devam eden soyunun 15 kişi olduğu anlatılan raporda, bu kız ve erkek çocukların da evlenmeleriyle davayı açanların 11'inin Abdühamid'in birinci kuşak mirasçıları olduğu tespit edildi.
Bilirkişi, Hürriyet'ten Özge Eğrikar'ın haberine göre, mirastan pay almak isteyen bazı sözde mirasçıların mahkemeye sahte veraset ilamları sunduğunu da tespit etti ve mahkemenin suç duyurusunda bulunabileceğini kaydetti.
Söz konusu yasaya göre, Osmanlı hanedanının mülkiyet haklarını büyük ölçüde sınırlıyor ve 1924’ten önce padişahlara ait taşınmazlar devlete geçmiş sayılıyor.
Dolayısıyla, varisler sadece menkul yani taşınabilir mallar için hak iddia edebiliyor.
Mirasçıların, uzun yıllardır bu karara itiraz ederek 2. Abdülhamid’in mülklerinin özel mülkiyet kapsamında değerlendirilmesini talep ettiği bilinirken, mahkemenin kanuni sınırlamaları gerekçe göstererek bu talepleri reddetmesi yine de, varis olarak tanınmaları bakımından önemli bir adım olarak görülüyor.