Nehirden Denize Özgür Filistin" söyleşisi Zeyrek Akademi'de Cahide Hayrunnisa Çiçek moderatörlüğünde gerçekleşirken 1948 yılından sonra Filistin'de yaşanan olaylar anlatıldı.

Nehirden Denize Özgür Filistin" kitabına değinilen programda gelirin Gazze’ye gönderileceği söylendi. Programda konuşan Yazar Demet Tezcan, Gazze'de yaşanan acıların unutulmaması gerektiğini belirtti.

Gazze'deki insanların yaşanan katliamlara rağmen seslerini duyurmaya önem verdiğini söyleyen Tezcan şunları söyledi:

"Soykırımı durduramıyor oluşumuz, savaşı durduramıyor oluşumuz bizi pes ettirmemeli. Haykırmaktan vazgeçmemeliyiz. Bu düşmanı sevindirecek. Bizim bu süreçte Gazzelilerden öğrendiğimiz bir şey var, seslerini dünyaya duyurmayı çok önemsediler. Başlarına bombalar yağarken, ölümle karşı karşıyayken bir tarafta çığlık çığlığa insanlar yaralıları kurtarmaya çalışırken, gazetecisi, kadını, genci ve çocuğuyla enkazın içinde ve bombaların arasından canlı yayınlarla çığlıklarını, seslerini her şeyden ziyade işgalci İsrail'in zulmünü dünyaya duyurmaya çalıştılar".

İSRAİL GAZETECİLERİN SESLERİNİ KISMAYA ÇALIŞIYOR

İsrail'in Gazze'de yaşananların dünyaya ulaşmaması için gazetecileri hedef almaya devam ettiğini vurgulayan Tezcan, "Gazze'de şunu gördük. Savunmanın ve savaşmanın enstrümanlarından birisi de haberdi. Bunu çok iyi bilen soykırımcı İsrail şu ana kadar 200'ün üzerinde gazeteciyi katletti. Bir karartma yapıp Gazzelilerin seslerini kısmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Tezcan, Yahudilerin 1945'ten sonra bir soykırım anlatısı inşa ettiğini ve bunu siyaset, sanat, edebiyat, kültür, sosyal bilim, psikoloji ve medyada üzerine yeni dramlar inşa ederek kullandığını söyledi.

Demet Tezcan, İsrail'in bunu yaparken bir taraftan da Filistin'i dev bir toplama kampı haline getirdiğini aktardı.

İnsanın unutkan bir varlık olduğunu dile getiren Tezcan, bu nedenle Filistin'de yaşananların daha çok yazılması, filmlerinin çekilmesi, dizilerinin yapılması ve belgesellerinin hazırlanması gerektiğini vurguladı.

GELİR GAZZE’YE GİDECEK

Tezcan, 10 yazarın bir araya gelerek hazırladığı Nehirden Denize Özgür Filistin kitabının yayın hayatına devam ettiği sürece gelirinin Gazze'ye gideceğini belirterek, "Allah bize bir an önce Gazze'nin imarında kullanmayı nasip etsin." dİye konuştu.

Yazarlar 4 hafta boyunca Zeyrek Akademi'de kitap hakkında söyleşi yapacak.

NEHİRDEN DENİZE ÖZGÜR FİLİSTİN

Demet Tezcan’ın hazırladığı Nehirden Denize Özgür Filistin, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yaşananların yanı sıra Siyonist işgali ve karşı duruşu, kültür sanat dünyasının tutumunu, boykotu, dünyadaki aktivizmi ve gençlik eylemlerini tarihî arka planıyla ele alıyor.

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus heyetiyle görüşecek
Dışişleri Bakanı Fidan, Rus heyetiyle görüşecek
İçeriği Görüntüle

Buradan hareketle İsmihan Şimşek Siyonizm’in teolojik ve dinî arka planının soykırıma etkisini, Emine Çınar İngiliz işgalinden bugüne direnişi, Cahide Hayrunnisa Çiçek sürgün, göç ve göçün tesirlerini, Zümrüt Sönmez Gazze’de savaş muhabirliği ve gazeteciliğin sınavını, Emine Dolmacı soykırıma karşı örgütlenmeye katkısı açısından sosyal medyanın rolünü, Demet Tezcan entelektüellerin yazdıkları çerçevesinde Auschwitz’den Gazze’ye uzanan yolu kaleme aldı.

Gülcan Tezcan kültür sanat dünyasının İsrail işgali ve özellikle 7 Ekim sonrasındaki katliamlar karşısındaki tavrını; Sümeyye Ertekin aktivizm hareketlerini ve karşı mücadelenin ve dayanışmanın önemli bir ayağını oluşturan boykotu; Emeti Saruhan Nazizm ve Siyonizm’in birebir örtüşen uygulamalarını; Nesibe Hale Tezcan ise tüm dünyada Gazze’ye destek veren gençlik ve gençlik eylemlerini yazdı. Sorumluluğu, mücadeleyi, hafızayı ve umudu diri tutan Nehirden Denize Özgür Filistin Gazze’deki soykırımı birçok boyutuyla son derece ayrıntılı bir şekilde kayıt altına alıyor.