Yapay zekâ her alanda devrim yaptığı gibi, dolandırıcılıkta da yaptı. 'Mesleklerinde' yapay hemen kullanmaya başlayan bir çete tam 500 milyon dolarlık vurgun yaptı ancak polisten yakasını kurtaramadı.

İstanbul merkezli 28 ilde düzenlenen operasyonda, yapay zekâ destekli sahte yatırım dolandırıcılığı yapan şebeke çökertildi. 72 şüpheli yakalanırken, 500 milyon dolarlık yasa dışı kazanç Kamboçya’daki kripto borsasına aktarılmış.

500 MİLYON DOLARI KAMBOÇYA'YA AKTARMIŞLAR!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün koordinesinde, yapay zekâ teknolojisiyle sahte yatırım dolandırıcılığı yapan bir suç şebekesine yönelik 28 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 72 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonda, 41 paravan şirket üzerinden yaklaşık 500 milyon dolarlık yasa dışı kazancın Kamboçya merkezli bir kripto para borsasına aktarılarak aklandığı tespit edildi.

İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün liderliğinde, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bursa, Şanlıurfa dahil 28 ilde operasyon sabah 06:00’da başladı. Polis, şüphelilerin adreslerinde dijital cihazlar, hard diskler ve örgütsel dokümanlar ele geçirdi. Şebekenin, yapay zekâ destekli sahte yatırım platformları ve deepfake teknolojisiyle mağdurları kandırdığı belirlendi.

Esila Ayık tahliye oldu
Esila Ayık tahliye oldu
İçeriği Görüntüle

KAMBOÇYA'DAKİ HESAPLARI DONDURULDU

Finansal analizler, şebekenin 41 paravan şirket üzerinden 500 milyon dolarlık yasa dışı kazanç elde ettiğini ortaya çıkardı. Bu gelir, Kamboçya merkezli bir kripto para borsasına aktarılmış ve zincir takas işlemleriyle izi kaybettirilmeye çalışılmış. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, borsayla iletişime geçerek hesapların dondurulmasını sağladı. Ele geçirilen dijital cüzdanlarda yaklaşık 12 milyon dolarlık varlığa el kondu.

YAPAY ZEKÂYA ÜNLÜLERİN VİDEOLARINI YAPTIRMIŞLAR

Şebeke, yapay zekâ ile sahte yatırım siteleri ve uygulamalar oluşturmuş, ünlü isimlerin deepfake videolarını kullanarak mağdurlara “yüksek kâr” vaat etmiş. WhatsApp ve Telegram gruplarında sahte referanslar ve dekontlarla güven kazanan şebeke, mağdurlardan 10 bin ila 5 milyon dolar arasında değişen miktarlar toplamış. Paravan şirketler, İstanbul, Delaware ve Seyşeller’de kayıtlıydı.

Mağdurların çoğu, sosyal medya reklamları veya “yatırım danışmanı” kılığındaki dolandırıcılarla iletişime geçmiş. İstanbul’daki bir mağdur, “Banka uygulaması gibi bir sisteme para yatırdım, ama hepsi sahteymiş” dedi. Savcılık, 72 şüphelinin örgütlü suç, nitelikli dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla sorgulanacağını duyurdu.

Şüphelilerden 30’unun İstanbul’da, diğerlerinin farklı illerde adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.