Suriye geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ile terör örgütü YPG'nin Suriye kolu SDG elebaşı Mazlum Abdi, Kuzeydoğu Suriye’nin geleceğini belirlemek için ikinci kez Şam’da bir araya geldi.
ABD ve Fransa’nın gözlemci olduğu görüşmelerde daha önce imzalanan anlaşmaların yeni bir sürece evrilmesi planlanıyor.
ABD ve Fransa'nın da desteğiyle Suriye'nin kuzeydoğusundan siyasî ve askerî heyet, Suriye hükûmet yetkilileriyle görüşmek üzere Şam'a gitti.
Şam’daki görüşmelerde SDG ve kurumlarının Suriye hükûmetiyle birleştirilmesini içeren anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ele alındığı bildirildi.
SDG’nin talebi üzerine Washington'un da onayıyla bazı hükümlerde değişiklik yapılabileceği ileri sürüldü.
Fransa’nın ise ABD'ye anlaşmanın uygulanması konusunda destek verdiği, iddialar arasında.
10 MART'TA İMZALANAN ANLAŞMA
Cumhurbaşkanı Şara ile Abdi arasında 10 Mart'ta imzalanan anlaşma, bölge ile Şam arasında entegrasyonu içeriyordu. Anlaşmaya göre “Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumlar, sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğal gaz sahaları” merkezi Şam yönetimine entegre edilecekti.
Anlaşmada ayrıca Kürtlerin "Suriye devletinin ayrılmaz bir parçası" olarak kabul edilmesi ve "anayasal haklarının tamamının garanti altına alınması" öngörülüyordu.
26 Nisan’da Kuzeydoğu Suriye’de tüm Kürt gruplarının katılımı ile yapılan “Kürt Ulusal Konferansı”nda bölgede Adem-i merkeziyet kararı alınmıştı. Karar Şam yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye yönetimi arasında tartışma yarattı.
ABD Temsilcisi Barrack’ın, bugünkü toplantıda anlaşmanın yanı sıra Suriye'de DEAŞ'a karşı mücadelede uluslararası koalisyon, Suriye hükûmeti ve SDG güçleri arasındaki iş birliğini de ele aldığı ifade edildi.