Sırt veya çıkıntılar sonucu oluşan morluklar, cilt altındaki kılcal damarların hasar görmesi ve cilt altına kan sızıntısı sonucu oluşur. Travmadan birkaç gün sonra kandaki oksijen seviyesi düştükçe önce mor, sonra kahverengi ve son olarak da yeşile dönen morluk, 18 güne kadar kaybolur. İlk birkaç gün baskıdan zarar gören bu oluşumlar zamanla kaybolur.
Kandaki trombosit (trombosit) miktarı azaldığında morluklar oluşabilir. Genellikle bu tür morluklar ciddi bir enfeksiyonu olan ve yoğun bakım ünitesine yatırılan kişilerde ortaya çıkar. Yaş da bu durumda önemli bir rol oynar. Kan damarlarını destekleyen doku yaşla birlikte zayıfladığı için hafif bir darbe bile kan damarlarından kan sızmasına ve mor görünmesine neden olabilir.
Çarpma Dışındaki Morluklar Ciddi Olabilir?
Bu yaralar hayatta olağandır, ancak sebepsiz ortaya çıkabilir. Özellikle morluk sebepsiz yere ortaya çıkıyorsa ve aşağıdaki belirtiler sizde mevcutsa morluk üzerinde durmalı ve sebebini araştırmalısınız.
- Vücudunuzdaki morlukların kendiliğinden olduğunu düşünüyorsanız
- Morluk var ama ağrı yoksa
- Birden fazla yerde morluklarınız varsa
- Çürük diş eti, burun veya cinsel organ kanamasından kaynaklanıyorsa
- Hafif bir travma sonucu çok büyük bir morluk yaşarsanız, bir hematoloğa danışın.
Vücuttaki Morluklar Nasıl Tedavi Edilir?
Sebepsiz yere ortaya çıkan ve uzun süre kaybolmayan morluklar hastalık belirtisi olabilir. Bunlar saçın alt kısmındaki toplu iğne başı kadar büyük olabilir veya daha büyük boyutta sunulabilir. Bazı küçük morluklar olduğu için, genellikle onları fark eder ve bir doktora başvurur. Bazı insanlar, başka bir doktor fark ettiğinde ve hematolojiyi tanıttığında tanı koyabilir.
Hangi Morarmalar Tehlikelidir?
Darbenin şiddeti, alttaki kemiksiz alanlarda ve yumuşak doku tabakasından zengin alanlarda nispeten düşüktür. Özellikle diz üstü doku, çarpma hızını azaltma kabiliyeti gösterir. Bu nedenle üst diz travması bacağa göre daha az görülür. Tüm bu özelliklerinden dolayı diz morlukları konusunda biraz daha şüpheci ve kan rahatsızlıklarına dikkat etmemiz gerekiyor.
Trombosit adı verilen hücrelerin eksikliği ile karakterize olan ve kandaki pıhtılaşma sistemine neden olan immün trombositopenik purpura (İTP), pıhtılaşma faktörlerinin eksikliğini içeren trombosit disfonksiyonu, nadir görülen Lösemi gibi birçok hastalık bu morluklara neden olabilir. Aslında, düşük trombosit sayısı nedeniyle, bu morluklar löseminin ilk tespiti olabilir.