Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ağustos ayına ait şirket kuruluş ve kapanış istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre, ağustos ayında geçen temmuz ayına kıyasla kurulan şirket sayısında yüzde 12,6, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 3,7 ve kooperatif sayısında yüzde 20,9 bir artış yaşandı.

Kapanan şirket sayısı ise aynı dönemde yüzde 17,3 azalarak gerçekleşti. Kooperatif sayısında da yüzde 15,7'lik bir azalma kaydedildi. Gerçek kişi ticari işletme sayısındaki azalma ise yüzde 41,6 oldu.

2022 YILI 

2022 yılının aynı dönemine göre bakıldığında, ağustos ayında kurulan şirket sayısı yüzde 13,9 azalırken, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 39,7'lik bir düşüş yaşandı. Kooperatif sayısında ise yüzde 80,4'lük bir artış görüldü.

Bu dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 0,2 azalırken, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 0,7'lik bir düşüş kaydedildi. Kooperatif sayısında ise yüzde 5,6'lık bir artış yaşandı.

Ağustos ayında kurulan toplam 10 bin 844 şirket ve kooperatifin yüzde 85,7'sini limitet şirketler, yüzde 11,1'ini anonim şirketler ve yüzde 3,1'ini kooperatifler oluşturdu. Bu şirketlerin yüzde 39,1'i İstanbul'da kuruldu.

2023 yılının ilk 8 ayında toplamda 85 bin 570 şirket ve kooperatif kuruldu. Bu dönemde kurulan şirketlerin yüzde 75'ini limitet şirketler, yüzde 25'ini ise anonim şirketler oluşturdu. Ağustos ayında kurulan şirketlerin toplam sermayesi, temmuza göre yüzde 2,6 artış gösterdi.

Ağustos ayında kurulan şirketlerin büyük bir kısmı ticaret, inşaat ve imalat sektörlerinde faaliyete geçti. Gerçek kişi ticari işletmelerin çoğunluğu ise inşaat ve toptan perakende ticaret motorlu taşıtların onarımı sektöründe faaliyete başladı.

Aynı dönemde kapanan şirketlerin çoğunluğu ise toptan perakende ticaret, inşaat ve imalat sektörlerinde faaliyet gösteriyordu.

Ağustos ayında 341 yeni kooperatif kurulurken, bu kooperatiflerin büyük bir kısmı konut yapımı, işletmecilik ve turizm geliştirme alanlarında faaliyete geçti.

Son olarak, geçen ay kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin büyük bir bölümü İran ve Rusya ile ortaklığa sahip oldu. İşbaşı yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin çoğunluğu limitet şirketler olarak faaliyette bulunuyor.

Ayrıca, bu yıl kurulan şirketlerin birçoğu toptan ticaret, inşaat ve emlak sektörlerinde faaliyet gösteriyor ve yabancı ortaklı şirketlerin sermayelerinin büyük bir kısmı yabancı sermaye paylarından oluşuyor.